Απαλλάσσεται οριστικά, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, η Ντόρα Μπακογιάννη για την υπόθεση της «ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες». Η υπόθεση αφορούσε ποσό 1 εκατομμυρίου δολαρίων, του συζύγου της, Ισίδωρου Κούβελου, το οποίο δεν καταγράφηκε στη δήλωση «πόθεν έσχες» της βουλευτού το 2011.

Όταν ανέκυψε το θέμα, στις αρχές του 2012, ο κ. Κούβελος, καταγγέλλοντας διαστρέβλωση της πραγματιικότητας, είχε αναφέρει πως το ποσό αυτό προερχόταν από ρευστοποίηση μέρους χρηματιστηριακών του επενδύσεων και προοριζόταν για νέα επένδυση στο χώρο της ναυτιλίας. Τόνιζε ακόμη πως «μεταφέρθηκε με νόμιμες διαδικασίες από το θεματοφύλακα σε ελληνική τράπεζα και εν συνεχεία στην τράπεζα στο Λονδίνο.


Το θέμα με το επίμαχο ποσό είχε έρθει στη δημοσιότητα ύστερα από αναφορά του επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, Παναγιώτη Νικολούδη, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Με το βούλευμα του (αριθμ. 231/13) το Συμβούλιο Εφετών κλείνει ουσιαστικά την υπόθεση, αφού ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο έχει απαλλαγεί με βούλευμα ο κ. Κούβελος, ο οποίος αντιμετώπιζε την κακουργηματικού βαθμού κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε υποβολή ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης. Η κ. Μπακογιάννη είχε ζητήσει από την ολομέλεια της Βουλής να άρει την ασυλία της, ώστε η υπόθεση να κριθεί επί της ουσίας και να μη μείνει καμία σκιά για το θέμα.

Ντόρα Μπακογιάννη: «Φυσικός δικαστής όλων είναι η δικαιοσύνη»

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη μετά το απαλλακτικό βούλευμα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα αποδεικνύεται ότι ο φυσικός δικαστής όλων είναι η δικαιοσύνη. Μόνο όποιος  έχει να φοβηθεί κάτι προσπαθεί να την αποφύγει. Από την πρώτη στιγμή, ζήτησα  από τη Βουλή την άρση της ασυλίας μου, για να λάμψει η αλήθεια στη δικαιοσύνη και να μην μείνει καμία σκιά. Τώρα πλέον αποδείχθηκε περίτρανα, ότι  δεν υπήρξε επαύξηση της περιουσίας ούτε της δικής μου, ούτε  του συζύγου μου που να μην δικαιολογείται.

Δέχθηκα μια συκοφαντική επίθεση λάσπης την άνοιξη του 2012  που μου στοίχισε προσωπικά και πολιτικά. Αισθάνομαι όμως ικανοποίηση ότι έστω και τώρα,  γι΄ αυτό το μεγάλο πολιτικό θέμα που έθιγε την τιμή και την υπόληψη τόσο τη δική μου όσο και του συζύγου μου, η ελληνική δικαιοσύνη αποκάλυψε την αλήθεια, δικαιώνοντάς με.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι βουλευτές δεν έχουν ανάγκη από ειδικούς νόμους "περί ευθύνης υπουργών" και βουλευτικής ασυλίας, γι’ αυτό και επιβάλλεται με την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση να καταργηθούν».