Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ του έλληνα πρέσβη στο Παρίσι, Κωνσταντίνου Χαλαστάνη. Την ίδια ώρα η κατάθεση του πρώην διευθυντή της ΕΥΠ Κωνσταντίνου Μπίκα αναβλήθηκε λόγω του προχωρημένου της ώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Χαλαστάνης είπε ότι στις 29 Σεπτεμβρίου του 2010 παρέλαβε έναν φάκελο με το cd από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στο Παρίσι και την την ίδια μέρα τον σφράγισε και τον απέστειλε με κλητήρα στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να παρέμβει καθόλου το υπουργείο Εξωτερικών.

Ερωτήματα πάντως προκάλεσε η παραδοχή του κ. Χαλαστάνη, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε στην επιτροπή ότι ο ίδιος πλήρωσε τους ναύλους για το ταξίδι του υπαλλήλου που κόμισε το CD στην Αθήνα.

Ο κ. Χαλαστάνης κατέθεσε ότι δεν γνώριζε τι περιείχε μέσα ο φάκελο αλλά είχε ενημερωθεί από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ότι θα του έστελνε κάποιο αντικείμενο το γαλλικό ΥΠΟΙΚ. «Όλα έγιναν μέσα σε 5-6 ώρες» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα - σύμφωνα με πληροφορίες- κ. Χαλαστάνης ανέφερε στην Επιτροπή ότι δεν είναι πλέον στη κατοχή του το άτυπο έγγραφο παράδοσης - παραλαβής που αφορούσε το φάκελο που παρέδωσε ο υπάλληλος της πρεσβείας στη συνεργάτιδα του πρώην υπουργού Οικονομικών, Χρύσα Χατζή, η οποία και το είχε υπογράψει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως επικράτησε ένταση, αφού η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου επέμεινε με πλήθος ερωτήσεων.

Σημειώνεται ότι η κατάθεση του πρώην διευθυντή της ΕΥΠ Κωνσταντίνου Μπίκα αναβλήθηκε λόγω του προχώρημένου της ώρας, ενώ αύριο αναμένεται να καταθέσει και ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης.


Χ.Κ.