Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα πραγματοποιηθεί το 9ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ενώ μία ημέρα πριν θα διεξαχθεί όπως όλα δείχνουν το συνέδριο της νεολαίας του κινήματος.
Οι οργανωτικές λεπτομέρειες «κλειδώνουν» αυτές τις ημέρες , ωστόσο η ηγεσία της Ιπποκράτους ακόμη δεν έχει καταλήξει σε σημαντικές παραμέτρους του Συνεδρίου.

Όπως για παράδειγμα πότε θα γίνουν οι εσωτερικές διαδικασίες για την ανάδειξη των συνέδρων. Επίσης, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η αναλογία μεταξύ των εκλεγμένων σύνεδρων και των ex officio μελών.

Σύμφωνα με το Καταστατικό του κόμματος στο συνέδριο μπορούν να συμμετάσχουν όσοι διετέλεσαν μέλη Κεντρικών Επιτροπών και Εθνικών Συμβουλίων, όσοι διετέλεσαν βουλευτές και ευρωβουλευτές, όσοι υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, εν ενεργεία δήμαρχοι και περιφερειάρχες και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, πρόεδροι δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών παρατάξεων, και φυσικά εκλεγμένα μέλη ο αριθμός των οποίων πρέπει να είναι διπλάσιος όσων συμμετέχουν λόγω ιδιότητας ή θέσης.

Αυτό όμως πρακτικά σημαίνει ότι σε ένα Συνέδριο των 3.000 αντιπροσώπων τουλάχιστον οι 1.000 θα συμμετέχουν χωρίς να έχουν εκλεγεί. Γι’ αυτόν τον λόγο γίνεται προσπάθεια από τα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ να παρακαμφθεί κατά κάποιο τρόπο το Συνέδριο ώστε να συμμετάσχουν σ’ αυτό όσο το δυνατόν λιγότεροι ex officio σύνεδροι.

Όλα αυτά φαίνεται πάντως πως θα ξεκαθαριστούν μετά το ταξίδι του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Βερολίνο, όταν θα είναι έτοιμα και τα προσχέδια των πολιτικών θέσεων που θα τεθούν στον προσυνεδριακό διάλογο.

Η κατάρτιση πάντως των σχετικών κειμένων έχει ήδη καθυστερήσει πολύ καθώς έχει απομείνει λιγότερο από ένας μήνας ούτως ώστε οι θέσεις να συζητηθούν μεταξύ των μελών του κόμματος.

Άρτεμις Παραδείσου