«Στο ζύγι» βάζει τις απεργίες η κυβέρνηση τηρώντας διαφορετική στάση απέναντι στα μέσα μεταφοράς και άλλη έναντι των αγροτών. Ενώ με τους οδηγούς των λεωφορείων φαίνεται να γίνεται το «παιχνίδι του σκύλου με τη γάτα» έχοντας όμως τις αποφάσεις επίταξης υπογεγραμμένες και έτοιμες να εφαρμοστούν, ηπιότερη παραμένει η στάση του Μαξίμου για τα αγροτικά μπλόκα.
Η πρακτική που ακολουθήθηκε για την απεργία του Μετρό παραμένει πάντοτε επί τάπητος με τον Αντώνη Σαμαρά να επιμένει στη «σκληρή γραμμή» προκειμένου να στείλει μήνυμα μη ανοχής προς τις συντεχνίες που με τη συμπεριφορά  τους προκαλούν προβλήματα στην κοινωνική συνοχή.

Μάλιστα, δεδομένης της απουσίας του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης χθες και σήμερα στο Κατάρ, οι σχετικές αποφάσεις είχαν προϋπογραφεί ώστε, εάν κρινόταν αναγκαίο, τα φύλλα επίταξης να αποστέλλονταν άμεσα.

Στον αντίποδα, αλλαγή πλεύσης αποφασίστηκε στον τρόπο διαχείρισης των αγροτών όπου, μετά από αλεπάλληλες επαφές και συνεννοήσεις μεταξύ, τόσω των επιτελών του Πρωθυπουργού όσο και διακομματικά, με τα στελέχη της Ιπποκράτους και της Αγ. Κωνσταντίνου, θεωρήθηκε προτιμότερο να μην πυροδοτηθεί στην παρούσα φάση περαιτέρω η ένταση με τη χρήση δυνάμεων καταστολής.

Το στίγμα έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης συνομιλώντας χθες με δημοσιογράφους στην Βουλή: «Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, τα ένα-δυο θέματα που απομένουν προς επίλυση λύνονται πιο εύκολα με ανοιχτούς παρά με κλειστούς δρόμους. Αν δουλέψουμε θα βρούμε και το ένα ευρώ που λείπει.

Αν κλεισουμε τους δρόμους, ακόμη και το ένα ευρώ θα το βρούμε με δυσκολία. Λειτουργούμε υπό τις συνθήκες του εφικτού» είπε.

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Σαμαρά, εφ’ όσον οι αποκλεισμοί δρόμων είνατι συμβολικοί και βραχύβιοι και συνεπώς, δε διαταράσσεται η κοινωνική γαλήνη, οι αστυνομικές δυνάμεις θα περιοριστούν σε ρόλο παρατηρητή.

Είχαν προηγηθεί βέβαια οι δηλώσεις των κ.κ. Κουβέλη και Βενιζέλου, οι οποίοι είχαν συναντηθεί με εκπτροσώπους των αγροτών και κινήθηκαν σε κατεύθυνση αποκλιμάκωσης της έντασης ενώ αντίστοιχη αξιολόγηση της κατάστασης είχε γίνει και από μερίδα «γαλάζιων» βουλευτών που εκτιμούν ότι κάποια από τα αγροτικά αιτήματα είναι δίκαια. 

Είναι προφανές ωστόσο ότι η κυβέρνηση σταθμίζει τα υπέρ και τα κατά της σκλήρυνσης ή μη της στάσης στάσης της έναντι των κινητοποιήσεων επαγγελματικών ομάδων.

Στην παρούσα στιγμή, η απεργία στα ΜΜΜ που καταταλαιπωρεί την κοινωνία δεν αφήνει περιθώρια για εξαντλητικό διάλογο υπό το καθεστώς ομηρίας που διαμορφώνει μια παρατεταμένη απεργία. Κάτι  που δεν ισχύσει στην περίπτωση βραχύβιων αγροτικών μπλόκων τα οποία, στη χρονική περίοδο που γίνονται, λόγω της μειωμένης κίνησης στους εθνικούς δρόμους, δε προκαλούν σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών ή στη διακίνηση αγαθών.

Βασίλης Μπεσκένης