Με τον πιο επίσημο τρόπο στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον εμίρη του Καταρ Χαμαντ μπιν Χαλιφα Αλ Θανι σφραγίστηκε η νέα σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Η προεργασία είχε ξεκινήσει από χθες με τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον ομόλογό του και τον υπουργό Εξωτερικών του Εμιράτου Γιασιμ Μπιν Γιαμπρ Αλ Θανι, ενώ συναντήσεις με τους ομολόγους τους είχαν και οι υπουργοί που συνόδευαν τον κ. Σαμαρά.

Στη συνάντηση με τον ηγέτη του Εμιράτου, αν και έγινε αναφορά σε θέμα αξιοπιστίας των ελληνικών κυβερνήσεων στο παρελθόν διαπιστώθηκε σύγκλιση των απόψεων των δύο χωρών για μια νέα αρχή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δεν σηκώνει ψηλά τον πήχυ και προτίθεται να παρακολουθήσει βήμα - βήμα το σχέδιο για τη διαδικασία των επενδύσεων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Κατάρ επιμένουν με διακρατικές συμφωνίες, αντιλαμβανόμενοι, βεβαίως, τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν λόγω κανόνων της Ε.Ε για διαγωνιστικές διαδικασίες. Ωστόσο, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο η ελληνική πλευρά να συζητήσει με την Ευρώπη κάποια «μικρότερη ανελαστικότητα» στις διαδικασίες αυτές από αυτές που υπάρχει σήμερα.

Τα πρότζεκτ που συζητήθηκαν αφορούν τις κατασκευές, την ενέργεια, την Υγεία, τον Τουρισμό, την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και μαρίνων και άλλους τομείς.

Ενδιαφέρον υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του Κατάρ και για σταθμούς υγροποιημένου αερίουστε να μετατρέπεται πάλι σε αέρια μορφή, όχι όμως στον Αστακό, αλλά στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα.

Ως εκπρόσωπος από την ελληνική κυβέρνηση για να συνομιλεί με την πλευρά του Κατάρ ορίστηκε ο υφυπουργός, αρμόδιος για τις επενδύσεις, Νότης Μηταράκης.


Πάνος Ρασσιάς