Δηλώσεις για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Αντώνη Σαμαρά στο Κατάρ έκανε ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική του ομάδα, τονίζοντας ότι του ζήτησε να μην εφαρμοστεί η απόφαση για τους ιμάμηδες της Δυτικής Θράκης.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά: «Μετέφερα στον έλληνα πρωθυπουργό την επιθυμία μας να μην τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση (που αφορά το διορισμό 240 ιμάμηδων στη Δυτική Θράκη) και να ακυρωθεί».

«Επιθυμούμε ολόψυχα να λυθούν τα θέματα που προέκυψαν τελευταία» συνέχισε, «και κυρίως το θέμα των 240 ιμάμηδων έτσι ώστε να μην θίγεται η αντίληψη της καλής γειτονίας και συνεργασίας μας».

Ο τούρκος πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι «του ζητήσαμε (σ.σ. του κ. Σαμαρά) μεγαλύτερη ευαισθησία στα θέματα που αφορούν τις μειονότητες, του ζητήσαμε να μη παίρνονται μέτρα εναντίον τους και να ακούγονται οι απόψεις, οι επιθυμίες και προτάσεις τους».

Ο κ. Ερντογάν κατέληξε λέγοντας πως «μας είπαν ότι θα κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες για το θέμα και θα το επανεξετάσουμε».

Τέλος, ο τούρκος πρωθυπουργός εξήγησε ότι την ώρα πού πλησίαζε η αναχώρησης του από το Κατάρ, δέχτηκε την πρόσκληση του κ. Σαμαρά για τη συνάντηση στην οποία εξετάστηκαν κυρίως ορισμένα μέτρα που αποφασίστηκαν τον τελευταίο καιρό για τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δηλώσεις που αποδίδονται στον Τ. Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας ανέφερε:

«Εάν αποδίδονται σωστά τα όσα φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, θα ήθελα να σημειώσω ότι τα θέματα που αφορούν στη μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη, τα χειρίζεται με υπευθυνότητα η Ελληνική Πολιτεία, στο πλαίσιο των αρχών της ισονομίας, της ισοπολιτείας και της ελεύθερης άσκησης των θρησκευτικών δικαιωμάτων της μειονότητας. Αυτό επιβεβαιώνει η πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Η Ελληνική Πολιτεία κινείται πάντοτε με σεβασμό στις Διεθνείς Συμβάσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τέτοιες δηλώσεις κάθε άλλο παρά βοηθούν το κλίμα στις διμερείς μας σχέσεις».