Για εποικοδομητική συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, αντίστοιχα, έκανε λόγο ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Παράλληλα, μετά τη σημερινή δίωρη συνάντησή του με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, δήλωσε ότι έμεινε ικανοποιημένος από το πρόσφατο ταξίδι του σε Ελλάδα και Σκόπια, καθώς και από τις συναντήσεις του τελευταίου διημέρου στη Νέα Υόρκη.

Επίσης, επεσήμανε ότι «οι θέσεις των δύο χωρών έχουν αποκρυσταλλωθεί» και «νομίζω ότι σε κάθε πρωτεύουσα εργάζονται σκληρά για να δούμε κατά πόσο μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Υπήρξαν αντιδράσεις σε μερικές από τις προτάσεις μου και συνεχιζόμενες εντατικές συζητήσεις. Αποφασίσαμε ότι θα συναντηθούμε ξανά, σχετικά σύντομα, αλλά δεν ορίσαμε ημερομηνία».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Νίμιτς μίλησε για εξαιρετική συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών τόσο με την Αθήνα όσο και με τα Σκόπια, υπογραμμίζοντας ότι «το ζητούμενο είναι να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας».

Σε ερώτηση όσον αφορά στην πρόοδο που σημειώθηκε μέσα στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων, σε σχέση με τις προηγούμενες επαφές, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Δεν βρίσκομαι στα σύννεφα, προσγειώνομαι στην πραγματικότητα και αισθάνομαι ότι η διαδικασία είναι γενικά εποικοδομητική. Δεν είμαι καθόλου απογοητευμένος. Μιλάμε για τα δύσκολα ζητήματα, έχουμε πράγματα στο τραπέζι. Μερικά θέματα είναι πολύ δύσκολα για τις δύο πλευρές, οπότε τα κοιτάζουμε και από διαφορετική σκοπιά και νομίζω ότι και οι δύο πλευρές νοιάζονται για τη διαδικασία. Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο, όταν θα έχω θα σας πω».

Ο κ. Νίμιτς υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό», ότι συζήτησαν «δύσκολα θέματα», την «ουσία του προβλήματος» και ότι «υπάρχει αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον, από ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ» και πως πρόκειται για ένα «ευαίσθητο θέμα, σε μια ευαίσθητη περιοχή» και δεν αφορά μόνο στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τόσο κατά τη σημερινή κοινή συνάντηση όσο και στις χθεσινές χωριστές συναντήσεις του κ. Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, η σκοπιανή πλευρά δεν παρουσίασε «κανένα καινούριο στοιχείο» και οι θέσεις της «κινήθηκαν στα ίδια γνωστά πλαίσια».

Οι επόμενες συναντήσεις τοποθετούνται χρονικά μέσα στο Μάρτιο και πάλι στην έδρα του ΟΗΕ.