Στη δημοσιότητα για διαβούλευση έδωσε σήμερα η Ιπποκράτους τα τρία βασικά κείμενα των εισηγήσεων για το 9ο Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπως είχε γράψει νωρίτερα το newpost.gr.
Μεταξύ άλλων, το νέο Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ επιτρέπει τη λειτουργία ρευμάτων εντός του κόμματος. Επίσης, με το σχέδιο του νέου καταστατικού ανατρέπονται οι αλλαγές στα πολυμελή Όργανα, καθώς η νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή θα αποτελείται από 120 μέλη, ενώ το Πολιτικό Συμβούλιο θα είναι 15μελές. 

Σύμφωνα με το σχέδιο, καθιερώνεται ο πλήρης διαχωρισμός κόμματος και κράτους και η ολήρης αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος.
 
Στο σχέδιο του καταστατικού, υπάρχει πρόβλεψη για τον αυστηρό έλεγχο των οικονομικών του κόμματος και κατοχύρωση της διαφάνειας, αλλά και ένα όργανο για την αξιολόγηση των στελεχών.
 
Τίθεται πλαφόν τριών θητειών για κάθε όργανο και προβλέπεται υποχρεωτική ανανέωση στα όργανα κατά 30% και ποσόστωση υπερ των γυναικών 30%.

Επίσης, οι υποψήφιοι βουλευτές αναδεικνύονται με προκριμματικές εκλογές, στις οποίες παίρνουν μέρος τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Από τη δεξαμενή των μελών και φίλων θα ψηφίζεται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.  

Aναλυτικά:

Εγκύκλιος προσυνεδριακών διαδικασιών

Σχέδιο πρότασης για το προσυνεδριακό διάλογο

Σχέδιο διακήρυξης ΠαΣοΚ

Προτάσεις για ένα σύγχρονο θεσμικό δημοκρατικό συλλογικό ΠαΣοΚ