Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι αποκτά όλο και περισσότερο «ακροδεξιά χαρακτηριστικά», κάνοντας λόγο για επικοινωνιακές επιθέσεις «οι οποίες είτε στηρίχτηκαν σε χαλκευμένα "στοιχεία", είτε σε μεθοδευμένη παραπληροφόρηση και στρέβλωση της πραγματικότητας», ενώ διαβλέπει ότι ενδέχεται η κυβέρνηση να αναζητήσει οδό διαφυγής και απόδρασης από τη δυσαρέσκεια αυτή μέσα από την ανεύθυνη ανακίνηση κρίσιμων εθνικών θεμάτων» εξέλιξη την οποία χαρακτηρίζει «επικίνδυνη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι με δεδομένη τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια που ήδη δημιουργεί η εφαρμογή της καταστροφικής πολιτικής του τρίτου μνημονίου, «υπάρχει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αναζητήσει οδό διαφυγής και απόδρασης από τη δυσαρέσκεια αυτή μέσα από την ανεύθυνη ανακίνηση κρίσιμων εθνικών θεμάτων», κάτι που θα ήταν άκρως «επικίνδυνη εξέλιξη».

Απαντά επίσης και σε σχόλια περί εσωκομματικών διαφωνιών τονίζοντας ότι παρόλο που στα κυρίαρχα ΜΜΕ γίνεται συστηματική προσπάθεια να παρουσιαστεί μια εικόνα αγεφύρωτων πολιτικών διαφορών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό «είναι μάλλον ευσεβής πόθος παρά αντικειμενική αποτύπωση της πραγματικότητας», καθώς «διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πράγματι υπάρχουν, είναι ήδη γνωστές κι έχουν διατυπωθεί και στην τελευταία συνδιάσκεψη». Ωστόσο, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι, η συνοχή του κόμματος είναι πολύ μεγαλύτερη από όλα τα άλλα κόμματα, ιδιαίτερα εκείνα της συγκυβέρνησης και η συνοχή αυτή εδράζεται στην αδιαπραγμάτευτη βούληση όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα, να αποτελέσει τον καταλύτη στους αγώνες του λαού μας για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία, συλλογική και ατομική αξιοπρέπεια.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Μνημόνιο δεν έχουν τροποποιηθεί στο παραμικρό, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές και το συμπέρασμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι αντιμετωπίστηκε θετικά η επικοινωνιακή προπαγάνδα της ΝΔ το τελευταίο διάστημα.

Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επικρίνει έντονα την κυβέρνηση γιατί, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, καλλιεργεί «κλίμα τεχνητής ευφορίας» όσον αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και υπογραμμίζει ότι οι θριαμβολογίες ενάντια στα πραγματικά οικονομικά δεδομένα, δύσκολα μπορούν να συγκαλύψουν το γεγονός ότι συνεχίζεται η ίδια αποδεδειγμένη καταστροφική πολιτική της λιτότητας, τα αδιέξοδα της οποίας αναγνωρίζονται από όλους τους σοβαρούς αναλυτές διεθνώς με εξαίρεση την ελληνική κυβέρνηση και την κυρία Μέρκελ.

«Η κυβέρνηση επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις θέσεις του, τις δηλώσεις των στελεχών του και την πολιτική πρακτική του "διώχνει τις επενδύσεις". Αυτό είναι πέρα για πέρα αναληθές. Αυτό στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται είναι το πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας που σχεδιάζεται, οι εργασιακές συνθήκες σκλαβοπάζαρου που διαμορφώνονται με πρόσχημα την προσέλκυση επενδύσεων, η παραγνώριση των καταστροφικών επιπτώσεων για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής συγκεκριμένων επενδυτικών επιλογών και, βεβαίως, αντιτίθεται στην σκανδαλώδη εξυπηρέτηση των συμφερόντων της διαπλοκής και των φίλων τους και τη διατήρηση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την προστασία αυτής της διαπλοκής» επισημαίνεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναδιατυπώνει το αίτημα για εκλογές, προτάσσοντας το ερώτημα «ποια θα είναι η κυβέρνηση που θα επαναδιαπραγματευτεί έπειτα από την προδιαγεγραμμένη και από πολλούς παραδεδεγμένη αποτυχία και του νέου, παρόντος οικονομικού προγράμματος, και αν στην επαναδιαπραγμάτευση αυτή πρέπει να επιδιωχθεί η ριζική αλλαγή της πολιτικής λιτότητας ή η καταστροφική συνέχισή της».