Προβληματισμό προκαλούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καλείται να αντιμετωπίσει το Μαξίμου προκειμένου να καταφέρει να προωθήσει δυνάμει συνεργασίες που προέκυψαν από τις συναντήσεις που είχε ο Αντώνης Σαμαράς στο Κατάρ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ατζέντα των συνομιλιών περιελάμβανε και πεδία στα οποία διαπιστώθηκε ότι η ελληνική αποστολή, ήταν απροετοίμαστη δεδομένου ότι οι Καταριανοί εμφανίστηκαν έτοιμοι να διαθέσουν σημαντικά ποσά για επενδύσεις στην Ελλάδα, συνεκτιμώντας μεταξύ άλλων και τον κομβικό γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας.

Εν τούτοις, ο γνωστός κάβος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των προϋποθέσεων για διαγωνιστικές διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν στο πλαίσιο διασφάλισης της διαφάνειας, αναδεικνύεται ως το βασικότερο ζήτημα που καλείτι να αντιμετωπίσει το Μαξίμου. Σε πρώτη φάση, η συμφωνία –στα σπάργανα- για διαμόρφωση κοινού fund ανοίγει κάποιο παράθυρο συνεργασίας.

Θα πρέπει όμως προηγουμένως να εγκριθεί από την Ε.Ε. η εξαίρεση που επίκεται να ζητήσει η Ελλάδα αλλά και η δυνατότητα απορρόφησης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να μπορέσει να μετάσχει ισόποσα στο fund.

Διευκρινίζεται ότι τελικώς, η πρόταση του Κατάρ είναι κοινή συμμετοχή με την Ελλάδα, με δύο δις από κάθε χώρα.
Κεντρικό συμπέρασμα πάντως, από τις επαφές της ελληνικής με την καταρινή πλευρά είναι οι δυσκολίες που προκύπτουν από το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις ου δημοσίου για τις οποίες εκδηλώνεται ενδιαφέρον από την κυβέρνηση της Ντόχα, είαι ενταγμένες από το Μεσοπρόθεσμο, στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για οποιαδήποτε αξιοποίησή τους προϋποτίθεται διαγωνιστική διαδικασία. Σημειώνεται δε ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι διακρατικές συμφωνίες θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να αποβούν συμφερότερες για την ελληνική πλευρά, δεδομένου ότι στους διεθνείς διαγωνισμούς το τίμημα δεν προκαθορίζεται αλλά προκύπτει με βάση τις τελικές πλειοδοτικές προσφορές.

Δεν αποκλείεται συνεπώς, να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναμόρφωσης του πλαισίου λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ –ενδεχομένως με «ψαλίδισμα» της ισχύος του- ώστε να διευκολυνθεί η προώθηση πολλαπλών μοντέλων αποκρατικοποιήσεων.

Κατεύθυνση που αποτελεί κεντρική στρατηγική επιλογή του Πρωθυπουργού. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη, ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία Σαμαρά με τη συμμετοχή υπουργών αναπτυξιακών υπουργείων και της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, καταγράφηκε δυσφορία αναφορικά με τους βρδυκίνητους ρυθμούς προώθηκε των ιδιωτικοποιήσεων. Κριτική που ασκείται με πολύ έντονο τρόπο και από σημαντική μερίδα πρωτοκλασάτων βουλευτών της ΝΔ.  

Βασίλης Μπεσκένης