Διάλογο της κυβέρνησης με τους απεργούς ζητεί τώρα το ΠΑΣΟΚ παίρνοντας διακριτές αποστάσεις από την λογική της επίταξης και της ενεργοποίησης των μηχανισμών καταστολής.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ιπποκράτους έχει ενοχληθεί από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντέδρασε μετά την εισβολή στο γραφείο του υπουργού Εργασίας αλλά και με την διαφαινόμενη- όπως λένε- πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση και των απεργών της ΠΝΟ εάν δεν σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.

Την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ με αυτήν την πρακτική αναμένεται να μεταφέρουν στον ίδιο τον υπουργό Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ν. Σηφουνάκης και Κ. Τριαντάφυλλος ζητώντας την ανάγκη άμεσου διαλόγου με την Πανελλήνια Ναυτεργατική Ομοσπονδία και την αναζήτηση προτάσεων και λύσεων που θα διευκολύνουν την απασχόληση των ναυτικών.

Μία εβδομάδα μετά την διαρροή της Ιπποκράτους περί της «πιο ήπιας λύσης» σε σχέση με την πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στο μετρό το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι οι συνθήκες που περνάει η χώρα δεν επιτρέπουν ακραίες επιδείξεις πυγμής. Μάλιστα κύκλοι του σχολιάζουν ότι η κυβέρνηση οφείλει και να εξαντλεί τα περιθώρια του διαλόγου και να εξηγεί τις επιλογές και να αφουγκράζεται τα προβλήματα της κοινωνίας.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι ο διάλογος και η προσπάθεια συνεννόησης δεν μπορεί να αποκαθίστανται από τους μηχανισμούς καταστολής γιατί αυτό δεν οδηγεί στον επιδιωκόμενο στόχο και κάνουν λόγο για «άστοχη και υπερβολική χρήση αστυνομικών παρεμβάσεων». Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει το θέμα της επίλυσης ορισμένων αιτημάτων των αγροτών μέσω σύσκεψης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με την συμμετοχή και των συναρμόδιων υπουργών.

Σε σχέση με την φορολόγηση των αγροτών το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει δέσμευση για τις αρχές πάνω στις οποίες θα διεξαχθεί η φορολογική μεταρρύθμιση εξαιρώντας από την τήρηση βιβλίων τους αγρότες. Επίσης εκτιμά ότι μπορεί να βρεθεί λύση με το ΥΠΕΚΑ για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της λειτουργίας ενός «πράσινου ταμείου». Υπενθυμίζει τέλος για το ασφαλιστικό των αγροτών έχει καθαρέσει πρόταση νόμου βάση της οποίας θεσπίζεται όριο ηλικίας στα 62 και με έτη εργασίας στα 40 για να αντιμετωπιστούν και οι αγρότες όπως όλοι οι εργαζόμενοι.

Άρτεμις Παραδείσου