Σε φαρσοκωμωδία φαίνεται να εξελίσσεται το ζήτημα της φορολόγησης των ακινήτων. Μετά τις έντονες αντιδράσεις σχετικά με τα σενάρια που διέρρευσαν στο Τύπο και βάσει των οποίων προβλέπονταν η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, το υπουργείο οικονομικών έκανε πίσω και έθεσε επί τάπητος την ύπαρξη αφορολόγητου στα 50.000 ευρώ!
Σήμερα συνεδρίασε η διακομματική επιτροπή υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη με τη συμμετοχή από τη Νέα Δημοκρατία των Απόστολου Βεζυρόπουλου και Αντώνη Παναγόπουλου, από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Μακρυπίδη και από τη ΔΗΜΑΡ των Δημήτρη Χατζησωκράτη και Γιώργου Ιωαννίδη.

Οριστική απόφαση στη σημερινή συνεδρίαση δεν λήφθηκε καθώς αποφασίστηκε την ερχόμενη εβδομάδα να συνεχιστεί η σύσκεψη στο υπουργείο οικονομικών για την διαμόρφωση της τελικής πρότασης για τη φορολογία των ακινήτων.

Ωστόσο όπως όλα δείχνουν η ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 50.000 ευρώ και άνω θα φορολογείται με χαμηλό αφορλόγητο, αλλά και με συντελεστές φορολόγησης που θα δεν θα είναι χαμηλότεροι από 0,1%.

Η Επιτροπή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, επεξεργάστηκε προτάσεις φορέων και πολιτών, ενώ εξέτασε, επίσης, το ύψος του αφορολογήτου. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών στόχος είναι, αφενός η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και της μείωσης της επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων με προοδευτική κλίμακα φορολόγησης και αφετέρου, ο εξορθολογισμός της φορολόγησης όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα.

Το βασικό χαρακτηριστικό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων είναι ότι θα αντικασταστήσει το «χαράτσι» της ΔΕΗ και το Φόρος Ακίνητης Περιουσίας με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Δηλαδή όσα εισπράττει σήμερα το κράτος από το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών αλλά και από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα συνεχίσει να τα εισπράττει με το νέο ενιαίο φόρο.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών σε παρέμβασή στο Mega για το θέμα της φορολόγησης ακινήτων ανέφερε ότι «κάνουμε διάλογο με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για το πώς θα μοιραστεί με το δικαιότερο τρόπο ο φόρος στα ακίνητα. Δεν σκοπεύουμε να επιβάλουμε νέους φόρους. Όσα έσοδα εισπράτταμε, τα ίδια σκοπεύουμε να εισπράττουμε.Θα ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες. Θα προσαρμόσουμε τις αντικειμενικές αξίες, όπου διαφέρουν, στις εμπορικές. Αντιλαμβάνομαι πλήρως το πρόβλημα που έχει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Η πρώτη προτεραιότητα είναι να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία».

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε επίσης ότι «εχω δει συγκριτικά στοιχεία με άλλες χώρες και είχα σχετική συζήτηση και με το ΔΝΤ για το θέμα και διαβεβαιώνω ότι οι φόροι των ακινήτων στην Ελλάδα δεν διαφέρουν καθόλου από τους φόρους σε άλλες χώρες».

Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, μέσα στις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με εντολή του υπουργού Οικονομικών συστάθηκε ειδική επτριοπή για τη αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση «έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η μελέτη και εισήγηση για την αναθεώρηση της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να εξομοιωθούν κατά το δυνατόν, με τις εμπορικές αξίες».

Η ειδική ομάδα εργασίας θα πρέπει έως τις 28 Φεβρουαρίου να παραδώσει το πόρισμά της στον υπουργό και υφυπουργό Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσει σε οριστικές αποφάσεις.