Ο Βαγγέλης Μπούτας δεν είναι χθεσινός. Ο κλεφτοπόλεμος, που παίζει μια βδομάδα τώρα με την αστυνομία στον κόμβο της Νίκαιας έναν σκοπό μόνο έχει, να βάλει και άλλους στο παιχνίδι. Προς το παρόν, και αυτό το ξέρει ο Μπούτας, παίζει μπάλα μόνον η Καρδίτσα. για την ακρίβεια ο Πλατύκαμπος. Ο όγκος των τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας, ίσως και 7 στα δέκα προέρχονται από εκεί.  
Το ΚΚΕ δεν είναι επίσης χθεσινό. Από τη στιγμή που ο Περισσός αποφάσισε να τεθεί επικεφαλής των κοινωνικών αντιστάσεων και να σηκώσει το γάντι στον Αντώνη Σαμαρά και την πολιτική της πυγμής, ήξερε ότι έπρεπε να κινητοποιήσει όλες  του τις δυνάμεις και προ πάντων, να κρατήσει «το κίνημα» στον αφρό.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες του κάμπου και οι ναυτεργάτες ανήκουν στα βαριά του «όπλα», και από την άποψη αυτή καθόλου τυχαίο δεν ήταν που οι κινητοποιήσεις τους ανακοινώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, ούτε η η επιλογή της Αλέκας Παπαρήγα να πάει αυτοπροσώπως στον κόμβο της Νίκαιας. Στη  μάχη αυτή το ΚΚΕ ρίχνει τα βαριά του όπλα.  

Το ΚΚΕ δεν είναι αξιωματική αντιπολίτευση και δεν πρέπει να πείσει νοικοκυραίους. Η στρατηγική της έντασης του προσφέρει ένα διπλό πλεονέκτημα. Αυγατίζει τις δυνάμεις του από όσους ενοχλήθηκαν από τη ρεαλιστική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την απροθυμία του κόμματος αυτού να συνεχίσει την κόντρα με την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα του δημιουργεί εσωτερικό πρόβλημα, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι στην Αριστερή Πτέρυγα που αναθάρρησαν για τις προοπτικές συνεργασίας με το ΚΚΕ. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ βγήκαν στους δρόμους αμέσως μετά την ήττα των συνδικαλιστών στο μέτωπο των συγκοινωνιών, το τάιμινγκ δεν μπορούσε μα είναι καλύτερο.  

Στους μικρομεσαίους αγρότες, αυτά που λέει ο Μπούτας έχουν ερείσματα. Δεν είναι μόνο «κόκκινα» τα τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας, αν και τα περισσότερα τέτοια είναι. Ο μπαρουτοκαπνισμένος στις κινητοποιήσεις Μπούτας γνωρίζει όμως ότι για να κλιμακωθεί ο αγώνας και να κλείσουν και δρόμοι αυτά δεν αρκούν. Οι όγκοι των τρακτέρ στον κάμπο είναι «γαλάζιοι» όχι «κόκκινοι». Και προς το παρόν, οι γαλάζιοι αγροτοσυνδικαλιστές παραμένουν στα καφενεία της Λάρισας.  

Η στρατηγική του Μπούτα είναι να παραμείνει στα μπλόκα όσο περισσότερο γίνεται ώστε να παρασύρει και τους γαλάζιους μεγαλοαγρότες του κάμπου, τους ενώνει άλλωστε όλους η αντίθεση τους στα σχέδια της κυβέρνησης να τους φορολογήσει και η οργή για το ακριβό πετρέλαιο.

Στην Λάρισα, το ενδεχόμενο να κατέβουν οι γαλάζιοι στα μπλόκα συζητείται, οι φήμες οργιάζουν. Αν αυτό γίνει αλλάζουν τα δεδομένα. Ο Μπούτας κατάφερε να κινητοποιήσει μερικές εκατοντάδες τρακτέρ στη Θεσσαλία. Η γαλάζια ΕΑΣ Λάρισας, παρά την παρακμή της είναι ακόμα σε θέση να παρατάξει δύο χιλιάδες.    
 
Στο γαλάζιο στρατόπεδο έχουν πέσει λυτοί και δεμένοι πάνω στους αγροτοσυνδικαλιστές για να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη. Το τι πέτυχαν θα δείξει, κάποιοι από την ΕΑΣ διέρρευσαν πάντως χθες στην «Ελευθερία» της Λάρισας ότι γίνονται σκέψεις για κινητοποιήσεις.

Αν ληφθούν τέτοιες αποφάσεις, αυτό θα συμβεί τις επόμενες μέρες.  

Και για το ΚΚΕ έχει σημασία το αγροτικό μέτωπο να έχει διάρκεια, όσο περισσότερο κρατήσει «η αντίσταση» τόσο περισσότεροι θα πεισθούν ότι η αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική περνάει μέσα από τις δυνάμεις του. Να μην εκπλαγείτε λοιπόν, αν το Σαββατοκύριακο δούμε μέλη του ΠΑΜΕ και φοιτητές στα μπλόκα για συμπαράσταση. Η κ. Παπαρήγα άλλωστε το είπε καθαρά: «οι εργαζόμενοι στις πόλεις έχουν κάθε συμφέρον να πετύχουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις».

Θέμης Δαγκλής