Συναντήσεις με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζό Μπάιντεν και τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να έχει σήμερα και αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, στο περιθώριο της ετήσιας διάσκεψης για την ασφάλεια που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Μόναχο τον Φεβρουάριο.
Η προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ άτυπη επαφή με τον κ. Μπάιντεν, που θα γίνει στο πλαίσιο του δείπνου εργασίας, αποτελεί την πρώτη επαφήτης Αθήνας με την κυβέρνηση Ομπάμα μετά την επανεκλογή και ορκωμοσία του τελευταίου.

Ο κ. Μπάιντεν έχει επανειλημμένα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στη συγκεκριμένη διάσκεψη τα τελευταία χρόνια, ενώ είχε και συχνή παρουσία και κατά το παρελθόν, με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Η συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί στοναπόηχο της πρόσφατης συνάντησης των κ. Σαμαρά και Έρντογάν στη Ντόχα και εκ των πραγμάτων θα επικεντρωθεί στην επικείμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας στις 5 Μαρτίου στην Άγκυρα, ενώ θα θιγούν οι τελευταίες εξελίξεις σε θέματα που άπτονται των διμερώνσχέσεων, μεταξύ αυτών και αυτά που αφορούν τη μουσουλμανικήμειονότητα της Θράκης.

Χθες πραγματοποιήθηκε άλλος ένας γύρος επαφών του Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Βασιλάκη και Γιόλεφσκι,η οποία ήταν σε συνέχεια της επίσκεψής τους στην Αθήνα και τα Σκόπια στις αρχές Ιανουαρίου.

Σε δηλώσεις του ο μεσολαβητής του ΟΗΕ τόνισε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η «ουσία των ζητημάτων» υπογραμμίζοντας ότι «οι θέσεις των δύο χωρών έχουν αποκρυσταλλωθεί» και εκτίμησε ότι και οι δύο πλευρές «εργάζονται σκληρά για να δούμε κατά πόσο μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις στις προτάσεις μου και συνεχιζόμενες εντατικές συζητήσεις».

Πηγή: Η Καθημερινή