Σε συναγερμό βρίσκεται εκ νέου η κυβέρνηση καθώς εκτός από αντιδράσεις που έχουν προκύψει με το θέμα του εναίου φόρου ακινήτων, το Μαξίμου καλείται πλέον να αντιμετωπίσει και τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών.
Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που είχαν στον Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο υφυπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει και νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες.

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα θα γίνει και νέα σύσκεψη με την συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, όπου επί τάπητος θα τεθεί και το φορολογικό στα ακίνητα.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται θετική στο διάλογο με τους αγρότες που έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις αλλά με τους δρόμους ανοικτούς.

Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου από όλη την χώρα, ωστόσο όπως ξεκαθαρίζει κυβερνητική πηγή στο newpost διάλογος μπορεί να γίνει «όταν δεν είναι σε ομηρία η κοινωνία».

Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι τα δημοσιονομικά της χώρας είναι αρκετά περιορισμένα και δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα ή να υπάρξουν εξαιρέσεις για κάποιες κοινωνικές ομάδες.

Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνουν στο μέτρο που επιτρέπεται, κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως π.χ στο θέμα των δανείων, ώστε να στηριχθούν οι μικροί καλλιεργητές και οι αγρότες που αντιμετωπίζουν σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα.

ΠΑΣΟΚ: Σε επίπεδο αρχηγών η επίλυση του ζητήματος

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει το θέμα της επίλυσης ορισμένων αιτημάτων των αγροτών μέσω σύσκεψης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με την συμμετοχή και των συναρμόδιων υπουργών. 

Σε σχέση με την φορολόγηση των αγροτών το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει δέσμευση για τις αρχές πάνω στις οποίες θα διεξαχθεί η φορολογική μεταρρύθμιση εξαιρώντας από την τήρηση βιβλίων τους αγρότες. Επίσης εκτιμά ότι μπορεί να βρεθεί λύση με το ΥΠΕΚΑ για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της λειτουργίας ενός «πράσινου ταμείου».

Eνισχύονται τα μπλόκα των αγροτών

Την ίδια ώρα, ενισχύονται συνεχώς τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε διάφορα κομβικά σημεία σε όλη την Ελλάδα. Αυτά είναι στις περιοχές της Αλεξανδρούπολης, των Σερρών, της Δράμας, της Καβάλας, των Ιωαννίνων, της Θεσσαλίας, της Λαμίας και του νομού Αργολίδας. 

Έτσι, για πέμπτη συνεχή ημέρα στον κόμβο της Νίκαιας, στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, παραμένουν οι Θεσσαλοί αγρότες. Επίσης, αγρότες από τη Βοιωτία ετοιμάζουν κάθοδο στην εθνική οδό, στο ύψος του Κάστρου, ενώ ήδη κινούνται τρακτέρ από την Πελοπόννησο. 

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αργολίδας παραμένουν στα μπλόκα της εθνικής οδού Μυκηνών - Ναυπλίου, για δεύτερη ημέρα, υπό την επιτήρηση της αστυνομίας, περιμένοντας ανταπόκριση στα αιτήματά τους από την κυβέρνηση.

Στο νομό Ημαθίας, το μπλόκο που έχει στηθεί στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό, ενισχύεται διαρκώς με αγρότες από Πέλλα και Πιερία.

Στην κομβική διασταύρωση του Λευκώνα, του δήμου Σερρών, που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης και Σερρών - Προμαχώνα, έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι του νομού, που συνεχίζουν να ενισχύουν τις δυνάμεις τους από άκρη σε άκρη του νομού.

Σχετικά Θέματα:

Kρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου - Eπί ποδός οι αγρότες