Σε μια μαραθώνια σύσκεψη που ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε στις 11 το βράδυ, ο πρωθυπουργός μαζί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας έβαλαν στο τραπέζι όλα τα ανοικτά ζητήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, το «μίνι» υπουργικό συμβούλιο του Αντώνη Σαμαρά με τους Γιάννη Στουρνάρα, Χρήστο Σταϊκούρα, Κωστή Χατζηδάκη και Γιάννη Βρούτση, ήταν εφ’ όλης της ύλης, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την προσεχή Τετάρτη, αλλά και της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup.

Το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη, καθώς αφορά μεγάλο αριθμό φορολογούμενων πολιτών και έχει προκαλέσει ήδη πολλές αντιδράσεις, κυρίως λόγω των σεναρίων που δημοσιεύτηκαν στον τύπο τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα συζητήσεις προκλήθηκαν και εντός της ΚΟ της ΝΔ, με βουλευτές, όπως τον Μάκη Βορίδη ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να έχουν ταχθεί κατά της περαιτέρω φορολόγησης των ακινήτων.

Έτσι λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός ζήτησε πλήρη ενημέρωση για το θέμα και προσεκτική αντιμετώπιση, ώστε να βρεθεί η δικαιότερη λύση που δεν θα επιβαρύνει κι άλλο τα ήδη επιβαρημένα νοικοκυριά. Η τελική πρόταση αναμένεται να διαμορφωθεί την επόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Γιάννης Στουρνάρας βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ανέφερε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει καταλήξει ακόμη και εξετάζει διάφορα σενάρια».

Στην σύσκεψη συζητήθηκαν και τα αγκάθια των κινητοποιήσεων των αγροτών αλλά και της ΠΝΟ. Στους αγρότες η κυβέρνηση έχει στείλει ήδη το μήνυμα, πως είναι θετική στο διάλογο, αλλά με τους δρόμους ανοικτούς. Τα δημοσιονομικά πλαίσια είναι αρκετά περιορισμένα, υπενθυμίζουν τα κυβερνητικά στελέχη και για αυτό δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν πολλά, όμως το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μικρές, στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως π.χ. για τα δάνεια, για τη στήριξη των μικρών καλλιεργητών και των αγροτών με χαμηλότερα εισοδήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διαμήνυσε στην ηγεσία του Αγροτικής Ανάπτυξης να μην υπόσχεται διάφορα στους αγρότες και πως αν θέλει να προχωρήσει σε παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα στο αγροτικό πετρέλαιο ή σε άλλα ζητήματα, να παρουσιάσει και ισοδύναμα τα οποία θα προέρχονται από τον προϋπολογισμό του ίδιου υπουργείου.

Ωστόσο ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν οι εργαζόμενοι στη ναυσιπλοΐα και για αυτό λίγο μετά τις 9 το βράδυ πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης για να πάρει μέρος στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους υπόλοιπους υπουργούς. Όπως τόνιζε στο Newpost, κυβερνητική πηγή, με δεδομένο το γεγονός, ότι οι εργαζόμενοι στα πλοία παραμένουν απλήρωτοι κατά μέσο όρο εδώ και 6 μήνες, η αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων αυτών απαιτεί ειδικό χειρισμό, καθώς δεν είναι ίδια περίπτωση με τους εργαζόμενους π.χ. στο μετρό που πληρώνονται κανονικά.

Έτσι η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους να καλυφθούν κάποιες ανάγκες τους, λόγω του ευαίσθητου του θέματος, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να κρατικοποιηθεί η ναυσιπλοΐα και να παίξει το κράτος το ρόλο των εφοπλιστών. Πάντως οι πόρτες του υπουργείου Ναυτιλίας είναι ανοικτές για διάλογο με τους απεργούς, τόνιζε η ίδια κυβερνητική πηγή, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, αν παραλύσει η νησιωτική Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση κρατά την ίδια στάση, εφαρμόζοντας το δόγμα «καμία εξαίρεση» απέναντι σε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα προχωρά σε κινητοποιήσεις και προσπαθεί «να δώσει λύσεις με τρόπο που να μην διακυβεύσει τη δημοσιονομική προσπάθεια», όπως δήλωσε επίσης, ο υπουργός Οικονομικών μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πάνος Ρασσιάς