Έχουμε μια τρικομματική κυβέρνηση; Οι συμμετέχοντες δεν το αντιλαμβάνονται έτσι. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την οποία στηρίζει ενίοτε, δηλαδή λίαν σπανίως η ΔΗΜΑΡ. Τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα τραβάνε κουπί και το κόμμα του κ. Κουβέλη κάνει ότι μπορεί για να διαφοροποιηθεί. Τορπιλίζει δε με συνέπεια κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της συνοχής της κυβέρνησης, το τελευταίο κρούσμα ήταν ο συντονισμός των εκπροσώπων.

Την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων με σκοπό να συντονίσουν τη δράση τους. Ήταν η πρώτη και η τελευταία συνάντηση, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος κατέστησε σαφές ότι δεν θα ξαναπάει. Ο συντονισμός των εκπροσώπων, που επρόκειτο να γίνεται κάθε Δευτέρα, χάθηκε σε κάποιο συρτάρι. 

Ο ίδιος ο Ανδρέας Παπαδόπουλος έλεγε σε όσους τον ρώτησαν, ότι η απόφαση ήταν κεντρική, η ΔΗΜΑΡ δεν επιθυμεί να ταυτίζεται με την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης. Προφανώς τώρα, που ζόρισαν τα πράγματα, η ΔΗΜΑΡ δεν θέλει να πολυμπλέξει, ούτε να βρεθεί σε μετωπική αντιπαράθεση πλην του ΣΥΡΙΖΑ και με το ΚΚΕ.

Στο Μαξίμου και την Ιπποκράτους στράβωσαν. Σε σχέση με τη ΔΗΜΑΡ, δεν τους εκπλήσσουν πολλά πράγματα πλέον. Μόνο τον τελευταίο μήνα, το κόμμα του κ. Κουβέλη καταψήφισε στις ψηφοφορίες για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, διαφώνησε με την επίταξη στο μετρό, ήθελε να ακολουθήσει δική του παντιέρα στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ για να αναφέρουμε μόνο τα πιο σημαντικά. Η αποκλίνουσα συμπεριφορά έχει γίνει ο τρόπος με τον οποίο ασκεί πολιτική η ΔΗΜΑΡ και δεν θεωρείται πια έκπληξη. 

Στο Μαξίμου και κυρίως στην Ιπποκράτους, ερμήνευσαν τη νέα διαφοροποίηση  του κ. Κουβέλη ως ακόμα μια απόδειξη, ότι πρώτο του μέλημα είναι να κρατήσει όλες τις πόρτες ανοιχτές, ώστε να μπορεί να επιλέξει ποια κυβέρνηση θα στηρίξει μετά τις εκλογές. Στην συγκυβέρνηση είναι ευρύτατα διαδεδομένη η υποψία ότι ο κ. Κουβέλης φλερτάρει και με το ΣΥΡΙΖΑ, εξ ου και η πολιτική των αποστάσεων και των αστερίσκων. Άλλωστε αυτό το ενδεχόμενο δεν θέλησε να το αποκλείσει ο Σπύρος Λυκούδης, γραμματέας του κόμματος και δεξί χέρι του κ. Κουβέλη.

Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Όπως λένε όσοι ξέρουν καλά το χώρο, οι διαφοροποιήσεις είναι ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Κουβέλης κάνει διακριτή την παρουσία του. Οι συνεργάτες του θεωρούν, ότι αυτό το παιχνίδι έχει βγει στη ΔΗΜΑΡ όσο συνεχίζεται, το κόμμα δεν καταγράφει σημαντικές απώλειες στις δημοσκοπήσεις. Τα περί προσέγγισης με τη ΔΗΜΑΡ τα θεωρούν κάπως εκτός πραγματικότητας. Όπως λένε, οι αντιθέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καθόλου εύκολο να ξεπεραστούν, μετά από τόσα χρόνια στο ίδιο κόμμα δεν είναι μόνο πολιτικές αλλά και προσωπικές….      

Θέμης Δαγκλής