current views are: 1

3 Φεβρουαρίου 2013
Δημοσίευση14:02

Ανδρέας Λοβέρδρος: Έτσι θα απεμπλακούμε από το ΔΝΤ

Τον «οδικό χάρτη» για την απεμπλοκή της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναλύει ο ανεξάρτητος βουλευτής και ιδρυτής της ΡΙΚΣΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, με άρθρο του.

Δημοσίευση 14:02’
αρθρο-newpost

Τον «οδικό χάρτη» για την απεμπλοκή της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναλύει ο ανεξάρτητος βουλευτής και ιδρυτής της ΡΙΚΣΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, με άρθρο του.

Τον «οδικό χάρτη» για την απεμπλοκή της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναλύει ο ανεξάρτητος βουλευτής και ιδρυτής της ΡΙΚΣΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, με άρθρο του.

Ο κ. Λοβέρδος προτείνει «την ταχεία εντός τριετίας, αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων» της Ελλάδας προς το Ταμείο, και όπως υποστηρίζει η πρόταση αυτή «θα αποτελέσει,κάποια στιγμή, στρατηγικό στόχο της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας».

Όπως υποστηρίζει ο κ. Λοβέρδος, η «απεμπλοκή αυτή θα απαλλάξει την Ελλάδα από την εποπτεία της εφαρμογής του εφαρμοζόμενου σήμερα προγράμματος από το Ταμείο και θα μετατρέψει το πρόγραμμα αυτό σε μία αμιγώς ευρωπαϊκή υπόθεση».

Αναλυτικά το άρθρο του Ανδρέα Λοβέρδου:

Η απεμπλοκή της Ελλάδας από το ΔΝΤ, με την ταχεία, εντός τριετίας, αποπληρωμή των δανειακών μας υποχρεώσεων προς αυτό, είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει,κάποια στιγμή, στρατηγικό στόχο της πλειοψηφίας των πολιτικών της δυνάμεων. Η απεμπλοκή αυτή θα απαλλάξει την Ελλάδα από την εποπτεία της εφαρμογής του εφαρμοζόμενου σήμερα προγράμματος από το Ταμείο και θα μετατρέψει το πρόγραμμα αυτό σε μία αμιγώς ευρωπαϊκή υπόθεση. Είναι γνωστό πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στη δανειοδότηση της χώρας μας είναι πολύ μικρή σε σχέση με τα χρήματα που δανειστήκαμε από τα κράτη της ευρωζώνης και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό (EFSF). Από τα 201 δις που θα έχουμε λάβει έως τον Μάρτιο του 2013, μόνο τα 25 δις, δηλαδή το 8ο/ο, προέρχονται από το ΔΝΤ. Είναι επίσης γνωστό, πως το ΔΝΤ ούτε στην παρακολούθηση του προγράμματος συμβάλλει όσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ούτε και στις προβλέψεις του υπήρξε εύστοχο. Κι ακόμη, οι δηλώσεις των στελεχών του προκαλούν κατά καιρούς πολιτικά προβλήματα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ε.Ε.

Όπως έγραφα στο ΈΘΝΟΣ πριν μία εβδομάδα,η απεμπλοκή της Ελλάδας πρέπει να είναι έντιμη, δηλαδή πρέπει να προκύψει από την πρόωρη αλλά πλήρη αποπληρωμή του δανείου μας, εντός μιας τριετίας. Ειδάλλως, θα παραμείνουμε εγκλωβισμένοι σε αυτό, έως τουλάχιστον το 2020. Τρεις είναι οι προυποθέσεις αυτής της απεμπλοκής. Πρώτον, να υιοθετήσει την πρόταση η ελληνική κυβέρνηση.Δεύτερον, να υπάρξει συναπόφαση της Ε.Ε..Και τρίτον, να γίνει συνολική επισκόπηση των δανειακών μας υποχρεώσεων από τα δύο προγράμματα και νέα χρονική οριοθέτηση της αποπληρωμής τους. Η λειτουργική συμβολή της Ε.Ε. είναι συνεπώς προφανής, αφού η Ελλάδα δύσκολα θα μπορούσε μόνη της να εξεύρει τους πόρους αυτής της εντός τριετίας αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ. Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου, αλλά η έως τώρα πορεία τους, επί τριών κυβερνήσεων, δεν μας επιτρέπει να στηρίξουμε τις ελπίδες μας σε αυτήν.Να σημειωθεί ακόμη, πως ενώ η πρόωρη αποπληρωμή δεν συνεπάγεται οικονομικές κυρώσεις, οδηγεί σε μείωση της οφειλής μας προς το ΔΝΤ κατά 2-3 δις ευρώ. Εξάλλου, ήδη αποπληρώνουμε το δάνειό μας προς το ΔΝΤ. Για φέτος,π.χ., θα καταβάλλουμε 1.3 δις ευρώ. Αντί όμως να αποπληρώσουμε το σύνολο των υποχρεώσεών μας το 2020 ή το 2022, πρέπει να σπεύσουμε να εξοφλήσουμε το 2015. Το επιπλέον ποσό δεν είναι μεγάλο. Για να μιλούμε με ακρίβεια, ζήτησα, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από τον υπουργό Οικονομικών να μας πληροφορήσει για το υπόλοιπο της οφειλής μας.

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, πως χώρες όπως η Ρωσία, η Ισλανδία, η ΒραζιλίαΚορέα, η ΛετονίαΟυρουγουάη, η Ινδονησία, οι ΦιλιππίνεςΑργετινή, η Βενεζουέλα απαλλάχτηκαν από το ΔΝΤ, αποπληρώνοντας πρόωρα τις προς αυτό δανειακές τους υποχρεώσεις. Κι ακόμη, δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως το ΔΝΤ δεν παρακολουθεί τις ευεργετικές για την Ελλάδα προσαρμογές που αποφασίζονται στις συνόδους κορυφής της Ε.Ε., με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που πήραμε από κράτη της ευρωζώνης, καθώς και από τον EFSF !

Αντί να γίνεται διαγκωνισμός για το ποιός θα δημαγωγήσει περισσότερο με τα περί της δήθεν διάκρισης της δανειακής σύμβασης από το πρόγραμμα, τα περί δήθεν καταγγελίας και των λοιπών σχετικών, ας συσπειρώσουμε τις δυνάμεις μας για την απεμπολοκή μας από το ΔΝΤ. Με τον τρόπο αυτό θα απαλλαγούμε ουσιαστικά από την οδυνηρή επιτροπεία. Κι αυτό γιατί το πρόγραμμα βάσει του οποίου χρηματοδοτούμαστε θα γίνει αποκλειστικά ευρωπαϊκό. Κι όπως επί τρία χρόνια βιώνουμε, στο κλείσιμο κάθε φάσης του η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα αναζητά έντιμες συμβιβαστικές λύσεις. Κι από την άλλη, κάθε τόσο βελτιώνονται οι όροι των δανείων, με τη μείωση του επιτοκίου ή την επιμήκυνση της αποπληρωμής των προς την ευρωζώνη και τον ΕFSF δανείων. Κι ως εκ περισσού η υπενθύμιση, πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των πέντε πτωχεύσεων της Ελλάδας, που δεν δανειστήκαμε με τοκογλυφικούς όρους. Με όλα αυτά ως δεδομένα, νοιώθει κανείς δυσάρεστη έκπληξη με όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, περί της συμμαχίας με το ΔΝΤ εναντίον της Μέρκελ και της Ευρώπης. Κι αυτό γιατί τα επιχειρήματά του στρέφονται ουσιαστικά εναντίον τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρώπης.

Με την πάροδο του χρόνου και την αύξηση των εμπειριών μας, όλο και περισσότεροι πολιτικοί, επιστήμονες και δημοσιογράφοι θα συνειδητοποιούν τη σημασία και την αξία της στρατηγικής στόχευσης να απεμπλακούμε από το ΔΝΤ. Όσο γρηγορότερα όμως την ενστερνιστεί η κυβέρνηση, τόσο συντομότερα θα ξεκινήσει ο αγώνας για την επίτευξή της. Για το καλό των Ελλήνων,της Ελλάδας και της Ε.Ε.


σχετικα αρθρα