current views are: 1

4 Φεβρουαρίου 2013
Δημοσίευση11:30

H επανεκκίνηση της κυβέρνησης στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά μέτωπα που την έχουν εγκλωβίσει σε εσωστρέφεια γκρίνιας και αντιπαράθεσης ανάμεσα σε υπουργούς και βουλευτές.

Δημοσίευση 11:30’
αρθρο-newpost

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά μέτωπα που την έχουν εγκλωβίσει σε εσωστρέφεια γκρίνιας και αντιπαράθεσης ανάμεσα σε υπουργούς και βουλευτές.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά μέτωπα που την έχουν εγκλωβίσει σε εσωστρέφεια γκρίνιας και αντιπαράθεσης ανάμεσα σε υπουργούς και βουλευτές.
Το τι ακούγεται στο καφενείο της Βουλής αλλά και στις συνάξεις βουλευτών με τοπικά στελέχη δεν περιγράφεται. Τα μηνύματα έχουν φτάσει στο Μαξίμου που για πρώτη φορά δείχνει σημάδια ανησυχίας.

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και με τους κυβερνητικούς εταίρους, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ βρίσκονται σε δυσμενή θέση καθώς πλέον έχουν περάσει από τις γκρίνιες στις απειλές για μαζικές αποχωρήσεις αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση.    

Εκτός από το τυφλά και πολλαπλά εσωκομματικά μέτωπα που αντιμετωπίζει η τρικομματική κυβέρνηση, έχει να αντιμετωπίσει και τον αναβρασμό σε κοινωνικό επίπεδο που επιδεινώνεται από τις καθημερινές  κινητοποιήσεις επαγγελματικών ομάδων.

Σε περίπτωση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων των αγροτών  με αποκλεισμούς δρόμων και εάν η κατάσταση στα λιμάνια ξεφύγει από τον έλεγχο τότε η κυβέρνηση κινδυνεύει με εκτροχιασμό. Καθώς πέρα από την αναστάτωση, υπάρχει και το οικονομικό κόστος αλλά το χειρότερο είναι η διεθνής εικόνα της χώρας.

Μια χώρα στα χέρια απεργών μπορεί να θρυμματίσει την εικόνα του Αντώνη Σαμαρά προς τους δανειστές σε σχέση με την σταθερότητα και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις.   

Το όπλο της επίταξης δεν μπορεί να χρησιμοποιείται συνέχεια καθώς αυτό δείχνει πολιτική αδυναμία εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής ενώ παράλληλα δημιουργεί συσπείρωση των αντιμνημονιακών δυνάμεων. Με αυτόν τον τρόπο δίνουν επιχειρήματα για επιστροφή της ατζέντας κατά του μνημονίου που είχε υποχωρήσει αισθητά μετά τις τελευταίες εκλογές.

Η πίεση από τις Κοινοβουλευτικές ομάδες αλλά και από την κοινωνία αυξάνεται δημιουργώντας προβλήματα συντονισμού στην κυβέρνηση.

Σε αυτό το κλίμα ο Βαγγέλης Βενιζέλος αλλά και ο Φώτης Κουβέλης που δυσανασχετούν από τον χειρισμό πολλών θεμάτων επαναφέρουν το θέμα του συντονισμού της κυβέρνησης και μάλιστα επιθυμούν σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών εντός της εβδομάδας  και πριν από την Σύνοδο Κορυφής.

Ένα δεύτερο σημείο έντασης είναι η ακολουθούμενη επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης  που σε πολλά σημεία δεν βρίσκει σύμφωνους τους κυβερνητικούς εταίρους, οι οποίοι διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις βλέπουν ότι εισπράττουν τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης ενώ ο Αντώνης Σαμαράς είναι προστατευμένος.

Υπάρχει η σκέψη στον επερχόμενο ανασχηματισμό να ζητήσουν την αλλαγή του κυβερνητικού εκπρόσωπου με πρόσωπο κοινής αποδοχής ή την τοποθέτηση Αναπληρωτή.    

Οι περικοπές στις συντάξεις και η καθημερινότητα έχουν επιβαρύνει το κλίμα για την κυβέρνηση που δείχνει να χάνει τον κρίσιμο χρόνο να προχωρήσει στις αλλαγές στην οικονομία, ενώ φθάνει στα τέλη του μήνα η τρόικα.   
Σε συσκέψεις που γίνονται στο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός και αναζητείται  φόρμουλα επανεκκίνησης της… κυβέρνησης.  

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που θα διεξαχθεί πιθανότατα εντός της εβδομάδας, θα τεθούν θέματα για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης των κινητοποιήσεων.

Το «δόγμα πυγμή» θα γίνει αντικείμενο κριτικής ενώ σφοδρή κριτική θα δεχτεί ο υπουργός Οικονομικών για τους χειρισμούς του στο θέμα των φόρων ακινήτων αλλά και για τις δηλώσεις του που πυροδοτούν αντιδράσεις. 

Σε αυτή τη συνάντηση το κλίμα θα είναι διαφορετικό καθώς η προηγούμενη είχε πραγματοποιηθεί με τον αέρα της απόφασης για την εκταμίευση της δόσης, ενώ  τη δεδομένη στιγμή τα ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση είναι  πολλά.

Νίκος Παναγιωτόπουλος 

Σχετικά Θέματα:


Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη

Τελευταίος πονοκέφαλος του πρωθυπουργού η «εξέγερση των βουλευτών»


σχετικα αρθρα