Την πεποίθησή του ότι «υπάρχει ένας εναλλακτικός προοδευτικός δρόμος για την Ευρώπη» εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Λισαβόνα, υπερασπιζόμενος εκ νέου τους χειρισμούς της κυβέρνησής του και κατηγορώντας τη «συντηρητική Ε.Ε.» ότι τον «εκτέλεσε», μετά την πρόταση για δημοψήφισμα.
«Στην Ελλάδα πηγαίναμε καλά τον πρώτο χρόνο. Όλοι μας έβλεπαν σαν παράδειγμα προς μίμηση. Αλλά όταν οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν, η κυβέρνησή μου κατηγορήθηκε εσφαλμένα. Αν η Ε.Ε. είχε αντιδράσει άμεσα και δυναμικά τότε, δίνοντας ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, θα είχαμε αποφύγει πολύ πόνο. Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιδρούσε πριν όπως κάνει τώρα, παρεμβαίνοντας στην αγορά ομολόγων, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την ανάγκη να προσφύγουμε στον λεγόμενο μηχανισμό στήριξης. Αλλά αυτή η συλλογική δράση, έλειπε. Η συντηρητική Ευρώπη ήταν απλά πολύ συντηρητική. Πίστευε στην “μαγεία” των αγορών και το πληρώνουμε ακριβά αυτό. Και οι λαοί μας που υποφέρουν από τα εκτεταμένα προγράμματα προσαρμογής, αλλά και αυτοί που μας στηρίζουν με τα δάνειά τους» είπε χαρακτηριστικά.

«Αλλά θα ήθελα να προειδοποιήσω, όπως έκανε και ο Πέερ Στάινμπρουκ, ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει. Ακόμα και σήμερα, αν η Ευρώπη δεν κάνει επιπρόσθετες ενέργειες, οι θυσίες των Πορτογάλων, των Ελλήνων, των Ισπανών και άλλων, μπορεί να χαθούν και να ζητηθούν περισσότερες» ανέφερε.

«Εγώ πρώτος παραδέχτηκα ότι στην Ελλάδα οφείλουμε να αναλάβουμε πλήρως τις ευθύνες μας για τα οικονομική κακοδιαχείριση του παρελθόντος. Και ότι εγώ έπρεπε να αναλάβω την ευθύνη να "καθαρίσω" το χάος που άφησε πίσω της η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση  Το έκανα. Υποχρεώθηκα να αναλάβω δράση για να αποφύγω τη χρεοκοπία της χώρας μου, να πολεμήσω τους φόβους των αγορών ή τη κερδοσκοπία και το έκανα με την βοήθεια των μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού» συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «ακόμα κι αν οι θυσίες ήταν απαραίτητες, έπρεπε να υπάρξουν μόνο για να μας δώσουν χρόνο για να αλλάξουμε, χρόνο για αλλαγή. Ακόμη και το ΔΝΤ αναγνωρίζει τώρα αυτό το γεγονός».

«Όταν πρότεινα δημοψήφισμα στην Ελλάδα το 2011» συνέχισε «ήταν επίσης γιατί αντιλαμβανόμουν ότι δεν μπορεί να υπάρχει περισσότερη και βαθύτερη Ευρώπη, χωρίς μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και συμμετοχή. Αλλά η συντηρητική Ευρώπη ήθελε να με εκτελέσει».

«Ληστεύουν αναγκαία εισοδήματα από τους λαούς μας. Πόρους που θα πήγαιναν στην ευημερία, στην ανάπτυξη» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.