Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει μια καλύτερη προσφορά για την Ελλάδα για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 και θα δείξει κατανόηση επειδή έχει επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, ώστε να γίνει μια σωστή κατανομή των κονδυλίων, εξέφρασε ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, μετά από σύσκεψη που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα ο επικεφαλής της Task Force υπενθύμισε και τις πιέσεις των πλουσίων κρατών για περικοπές των κονδυλίων που θα δοθούν συνολικά στις χώρες, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση πάντως ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη της, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε σε έντονο τόνο πως «όταν έχεις ανεργία που ξεπερνά το 25% και η χώρα είναι για έκτη συνεχή χρονιά σε ύφεση, είναι απαράδεκτο να δεχθούμε -και δεν πρόκειται να δεχθούμε- σαν στατιστική βάση για την κατανομή το 2007-2009. Η κυβέρνηση θα κάνει προσπάθειες να διορθωθεί η αδικία που εμπεριέχεται στις αρχικές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ειδική περίπτωση και αυτό να έχει αντανάκλαση στην κατανομή των κονδυλίων» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα των αλλαγών στη σύναψη των δημοσίων συμβάσεων. Αυτήν ή την ερχόμενη εβδομάδα πάει στη Βουλή το νομοσχέδιο κρατικών προμηθειών, αφού ολοκληρώθηκε η διαβούλευση. «Σηματοδοτεί την ανάγκη συνολικού εκσυγχρονισμού του δημοσίου τομέα και μια καινούργια αντίληψη για το δημόσιο» τόνισε ο κ. Χαζηδάκης.

Ο κ. Ράιχενμπαχ χαρακτήρισε αξιέπαινες προσπάθειες για κατάρτιση δημοσίων συμβάσεων. Πρέπει να εναρμονιστεί το ελληνικό με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις που αφορούν τον τομέα ευθύνης του υπουργείου Ανάπτυξης, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει το νόμο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που είναι προαπαιτούμενο για τις αποκρατικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ μέχρι τέλη Μαρτίου θα μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ και τα περιουσιακά στοιχεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.