Όνομα, σύμβολα, θέσεις, πολιτική και οργανωτική φυσιογνωμία, κοινώς τα πάντα, βάζει πάνω στο τραπέζι του προσυνεδριακού διαλόγου η Ιπποκράτους σε μία προσπάθεια να κεντρίσει το ενδιαφέρον περισσότερων μελών για τις εσωτερικές της διαδικασίες εν όψει του Συνεδρίου του κόμματος.
Το ΠΑΣΟΚ και δη ο Συντονιστής της οργανωτικής Γραμματείας ετοίμασαν ένα εκτενές ερωτηματολόγιο που εστάλη χθες προς τις οργανώσεις με στόχο μέσα από τις απαντήσεις όσων ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν στην σχετική διαδικασία να διεξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για το «προς τα πού πρέπει να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ».

Στην Ιπποκράτους διαβεβαιώνουν ότι οι απαντήσεις δεν θα καταλήξουν στον κάδο των απορριμμάτων αλλά «θα ληφθούν υπόψιν για την τελική διαμόρφωση των προτάσεων που θα έρθουν στο Συνέδριο».

Θεωρητικά λοιπόν, εάν η πλειοψηφία όσων απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο (αυτοί μπορεί να είναι μέλη, φίλοι ή πολίτες) εκτιμήσουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αλλάξει επωνυμία και σύμβολα, τότε το συγκεκριμένο θέμα θα συμπεριληφθεί στην επίσημη ατζέντα του συνεδρίου του κόμματος.

Ειδικότερα: Όσοι θα θελήσουν να πάρουν μέρος στην διαβούλευση θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί επιθυμούν ή όχι την διατήρηση της ονομασίας και των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ. Οι ανήκοντες στην πρώτη κατηγορία οφείλουν να αιτιολογήσουν εάν η διατήρηση ονόματος και συμβόλων αποτελεί στοιχείο ιστορικής συνέχειας, ή συνιστά εγγύηση ενότητας, ή δίνει κάποιο εκλογικό πλεονέκτημα στο ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη οι ανήκοντες στην δεύτερη κατηγορία (που θέλουν τις αλλαγές) θα πρέπει να τεκμηριώσουν για ποιο λόγο το βλέπουν ως αφορμή για την ενεργοποίηση στελεχών της κοινωνίας που δεν θέλουν σχέση με τα παλιά κόμματα και επιπλέον πώς η τομή με το παρελθόν δεν θα αποκόψει την παράταξή από το παρελθόν της που συνδέεται με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Γέρο της Δημοκρατίας και τον Ανδρέα Παπανδρέου...

Να σημειωθεί πάντως ότι ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνούν με την φιλοσοφία και την κατεύθυνση του ερωτηματολογίου εκτιμώντας ότι δεν "αγγίζει" ουσιαστικά θέματα που απασχολούν σήμερα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ και της κοινωνίας.

Άρτεμις Παραδείσου