Την παραδοχή του ΔΝΤ ότι έχει  κάνει λάθος στους υπολογισμούς του με αποτέλεσμα η ύφεση στην χώρα μας να είναι πολύ μεγαλύτερη από  αυτήν που υπολόγιζε  θα αξιοποιήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη της Κουμουνδούρου αφού... παραδέχονται ότι άργησαν να αξιοποιήσουν το θέμα δηλώνουν ότι από τις επόμενες ημέρες θα αναδειχθεί ως κυρίαρχο στην πολιτική ατζέντα δίπλα από τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των ναυτεργατών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον Realfm 97,8 εξέφρασε την άποψη ότι τα όσα λέγονται από τα στελέχη του ταμείου το τελευταίο διάστημα είναι άκρως αξιοποιήσιμα.

«Προφανώς είναι αξιοποιήσιμη η παραδοχή του ΔΝΤ είπε ο Γ. Σταθάκης διότι το ταμείο και από τις προηγούμενες εκθέσεις  είχε διατυπώσει επιφυλάξεις  για το εάν θα έβγαινε το πρόγραμμα.

Τώρα το είπε μάλλον με πολύ ρητό τρόπο το οποίο θέτει, βεβαίως πληθώρα θεμάτων τα οποία η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να αξιοποιήσει». 
 
«Το 2013 είναι η χρόνια που θα υλοποιηθούν πολλά από τα μέτρα του “Μνημονίου 2” και ταυτόχρονα υπάρχει και το 30% των μέτρων που θα εφαρμοστεί το ’14 και το ’15, τα οποία είναι άλλα 6-7 δισ.

Συνεπώς, αν θέλει κάποιος, έστω και την ύστατη στιγμή, να διαμορφώσει το πλαίσιο ενός έκτακτου σχεδίου σταθεροποίησης της οικονομίας, νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να ανασταλεί η εφαρμογή ορισμένων μέτρων και να φτιαχτεί αυτό το έκτακτο σχέδιο σταθεροποίησης της οικονομίας με κάποιους διαφορετικούς όρους από αυτούς που έχει το ισχύον» είπε ακόμα το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχολιάζοντας πάντως τα στελέχη της Κουμουνδούρου την στάση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εμφανίζεται σήμερα να κρατά αποστάσεις από μια κυβερνητική κίνηση  που θα έφερνε την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου -αν και παραδέχεται ότι η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο -λένε ότι προφανώς δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο αφού υπήρξε από τους βασικούς διαπραγματευτές όλων των μνημονίων και άρα θα πρέπει να λογοδοτήσει  για την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν αυτά τα σοβαρά θέματα.

Αλλά και για τον πρωθυπουργό η εκτίμηση τους είναι παρ όμοια, αφού όπως λένε και ο Αντ. Σαμαράς για να γίνει πρωθυπουργός ξέχασε την αρχική παραδοχή του ότι τα μνημόνια  έτσι όπως ήταν δεν θα έλυναν κανένα πρόβλημα ενώ αντίθετα θα έφερναν την χώρα σε δυσκολότερη θέση.

Από σήμερα πάντως αναμένεται κλιμάκωση των ενεργειών του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αναδειχθεί το θέμα μέσα από ερωτήσεις και επερωτήσεις στην Βουλή αλλά και από αλλεπάλληλες τοποθετήσεις όλων των στελεχών.  

Παναγιώτης Βασιλάκης 
TAGS