Το γερό χαρτί της κυβέρνησης παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος, παρά τα σκληρά μέτρα που έχει κληθεί να λάβει, προηγείται στην ερώτηση για τον πιο κατάλληλο πρωθυπουργό με ποσοστό 46,1% από  44,5% στην προηγούμενη μέτρηση και τον ακολουθεί ο κ. Τσίπρας με ποσοστό 27,8% από 33%. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Πρωθυπουργός ανοίγει τη ψαλίδα έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην δυσκολότερη χρονική στιγμή για την κυβέρνηση που έχει ανοιχτά όλα τα μέτωπα.
Σε ποσοστό 21,1% δεν θεωρούν καταλληλότερο κανέναν από τους δύο σύμφωνα με την έρευνα της GPO.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας ήταν μπροστά με 2,2% στην πρόθεση ψήφου (22,3%), η ΝΔ ακολουθούσε  με 20,1% ενώ η Χρυσή Αυγή που ξεπερνούσε  το 10% (συγκεκριμένα 10,3%) και ήταν τρίτο κόμμα.

Το ΠΑΣΟΚ υποχωρούσε στο 7,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,5%, η ΔΗΜ.ΑΡ. με 5% και το ΚΚΕ με 4,6%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος έφτανε το 10,2%.

Η χθεσινή δίνει οριακή πρωτιά ΝΔ που συγκεντρώνει ποσοστό 21,1% στην πρόθεση ψήφου με δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει 20,8%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή που έχει ποσοστό 10% και ακολουθούν  ΠΑΣΟΚ με 7,4%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,2%, ΚΚΕ με 5% και Δημοκρατική Αριστερά με 4,8%.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνουν πως δεν έχουν κάποια άποψη για το τι θα ψήφιζαν σε ενδεχόμενο εκλογών, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να φτάνει το 14,5% αυξημένο κατά 4 μονάδες.
Τα δύσκολα για την κυβέρνηση έρχονται στο ερώτημα για το πως κρίνουν τις προσπάθειες της τρικομματικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης το 57,3 απάντησε αρνητικά, ενώ το 41,4 θετικά.

Ο Υπουργός Οικονομικών γίνεται πλέον το βαρίδι της κυβέρνησης καθώς το 66,7% των πολιτών θεωρούν αποτυχημένη την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται όταν το 31,1% τη θεωρούν πετυχημένη.

Παράλληλα, το 89% θεωρεί άδικη τη φορολογική πολιτική, ξεκάθαρο μήνυμα προς το Οικονομικό επιτελείο.
Ενώ το ηχηρό «ράπισμα» στον κ. Στουρνάρα έρχεται από  το 54,7% που πιστεύει ότι η φοροδιαφυγή μπορεί να αντιμετωπιστεί με μείωση της φορολογίας και απλούστευση, το 25,1% υποστηρίζει ότι χρειάζονται διαρκείς έλεγχοι και το 11,8% αυστηρότερες ποινές

Είναι ξεκάθαρο ότι οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφία της στιγμής, ωστόσο το συμπέρασμα είναι ότι ο κόσμος κάνει υπομονή και περιμένει να δει αν θα αντιστραφεί το κακό κλίμα. Οι πολίτες δεν φαίνεται να σαγηνεύονται από τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα. 

Λογικά στην κυβέρνηση θα έπρεπε να ανοίγουν σαμπάνιες, τα πράγματα, όμως, μόνο για πανηγυρισμούς δεν είναι στην πραγματικότητα η τρικομματική κυβέρνηση αθροιστικά καταρρέει. Το εκλογικό αποτέλεσμα έδωσε 29,66 + 12,28+6,25=48,19 ενώ η δημοσκόπηση 21,1+7,4+4,8=33,3 δηλαδή απώλεια 14,89 μονάδων!

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος η πρωτιά θα κρίνει τα πάντα, η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι οριακή αλλά οι υπόλοιποι κυβερνητικοί εταίροι είναι οι αδύναμοι κρίκοι. Το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει σημάδια ουσιαστικής ανάκαμψης ενώ η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να διευρύνει την επιρροή της στο εκλογικό σώμα και μάλιστα το ΚΚΕ ανακάμπτει και αφήνει το κόμμα του Φώτη Κουβέλη τελευταίο στην κατάταξη. Σε συνθήκες ακραίας πόλωσης κινδυνεύει να μείνει εκτός βουλής.     

Από την άλλη η Ελλάδα έχοντας συμπληρώσει πέντε χρόνια  βαθιάς ύφεσης, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά, η κυβέρνηση παίρνει πολύ σκληρά μέτρα και ετοιμάζει ένα ακόμη άδικο φορολογικό για τα ακίνητα, κι όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δυναμική εξουσίας, δεν πείθει μεγάλες κοινωνικές ομάδες. Υπό αυτές τις συνθήκες θα έπρεπε να καλπάζει δημοσκοπικά. Το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό, θυμίζει κινούμενη άμμο και δεν μπορεί κανένα κόμμα να αισθάνεται σιγουριά.   

Το βασικότερο συμπέρασμα της δημοσκόπησης, είναι ότι οι πολίτες έχουν απαξιώσει πλήρως το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Όταν τα δύο πρώτα κόμματα δε συμπληρώνουν ούτε 42% μαζί, αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι δικομματισμός που ξέραμε έχει τελειώσει.

Το άλλο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η Χρυσή Αυγή ήρθε για να μείνει, είναι σταθερά τρίτο κόμμα παρά την ολομέτωπη κριτική που δέχτηκε από όλο το πολιτικό σύστημα. 
 
Η τρικομματική κυβέρνηση «αιμορραγεί» και από ότι φαίνεται ο μεγαλύτερος εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ίδιος ο εαυτός του.

Το ακόμα  συμπέρασμα από τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρίας GPO είναι ότι η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος δεν εμπιστεύεται τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά  τον Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργό και προσδοκούν από αυτόν  ότι θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί την εναλλακτική λύση, αλλά χρειάζεται χρόνος και δουλειά για να γίνει αξιόπιστη.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου αντί να κυνηγάνε «μάγισσες» θα πρέπει να δώσουν ρεαλιστικές απαντήσεις στο 73,1% που πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανέτοιμος να κυβερνήσει ενώ μόλις το 25,% θεωρεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Παράλληλα, το 76,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταργήσει το μνημόνιο, ενώ το 21,5% θεωρεί ότι θα το καταργήσει. 

Μπορεί σε αυτήν τη φάση  ο Αντώνης Σαμαράς να απολαμβάνει την ανοχή  του ελληνικού λαού αλλά αυτή είναι αρκετά εύθραυστη και θα εξαρτηθεί η διάρκεια της από την πραγματική οικονομία και την καθημερινότητα τους επόμενους μήνες με την εφαρμογή των μέτρων και τις δεσμεύσεις  για την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη.

Νίκος Παναγιωτόπουλος