Το θέμα της υπεράσπισης κατηγορούμενου ως βιαστή, από γυναίκα δικηγόρο - βουλευτή των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελληνική Βουλή (εννοώντας την βουλευτή τουΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωσταντοπούλου), έθεσε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνα Ράπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, παρουσία της Επιτρόπου Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, κυρίας Β. Ρέντινγκ, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την «εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών».

Η κυρία Ρέντινγκ τόνισε χαρακτηριστικά πως «χρειάζεται δράση και κατάρτιση για τους νομικούς μας και τους δικαστές μας» και συνέχισε «υπάρχουν σκανδαλώδεις συμπεριφορές και είναι χρέος μας να δείξουμε πως δεν θα αφήσουμε τα θύματα ανυπεράσπιστα». Σκανδαλώδες χαρακτήρισε όμως και το γεγονός της μη εφαρμογής του σημαντικού υπάρχοντος νομικού πλαισίου στα διάφορα κράτη μέλη και κάλεσε τα εθνικά κοινοβούλια, ως απόλυτα υπεύθυνα για το θέμα, να επικυρώσουν άμεσα το «πρώτο διεθνώς νομικά δεσμευτικό εργαλείο κατά της βίας των γυναικών: της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της οικογενειακής βίας».

«Βλέπετε» είπε η Επίτροπος κλείνοντας, «αυτές οι γυναίκες που πέφτουνε θύματα δεν τις βοηθάμε αν πούμε μία ακόμα ωραία φράση, μία ωραία λέξη, χρειάζονται ξεκάθαρες δράσεις από τα Κράτη Μέλη μας».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζει ψήφισμα για το θέμα ζητώντας, από τα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων: - προκειμένου να μπορούν να δρουν αποτελεσματικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο, να εντείνουν καταρχάς τις εγχώριες προσπάθειές τους για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και - να επανεξετάσουν τις πολιτικές, τα προγράμματα και τους πόρους που διατίθενται για την αντιμετώπιση της βίας εντός και εκτός της ΕΕ, καθώς και να ενισχύσουν τη στρατηγική τους με αναβαθμισμένα μέσα και φιλόδοξους στόχους·