Έντονα αντέδρασε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας, στο εσωκομματικό δημοψήφισμα, που διενεργεί η ηγεσία, με θέμα όλα τα στοιχεία της φυσιογνωμίας του Κινήματος.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Πάρτε το πίσω τώρα!

Δεν ήξερα ότι τα πολιτικά κόμματα λειτουργούν και με όρους εταιρειών δημοσκοπήσεων. Δεν πίστευα ότι μια πολιτική διαδικασία θα μεταβαλλόταν σε ένα “σούπερ μάρκετ” ανοησιών και πρωτοφανών τακτικών. Δεν πίστευα ποτέ μου ότι στο ΠΑΣΟΚ θα ετίθετο το ερώτημα  για το αν είμαστε σοσιαλιστές ή τι άλλο!

Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για το Κίνημα. Υποβαθμίζουν και γελοιοποιούν κάθε έννοια πολιτικής διαδικασίας. Είναι κρίμα, που αντί να συζητάμε πολιτικά, καταντούμε να κάνουμε κουβέντες της πλατείας.

Θεωρώ, παντελώς, απαράδεκτο το να τίθεται από την ηγετική ομάδα και τους συμβουλάτορές της, με αυτόν τον τρόπο, θέμα αλλαγής συμβόλων και  ονόματος της παράταξης. Κάποιοι θέλουν να τελειώσουν με το ΠΑΣΟΚ και η χαρά δεν τους αφήνει να κρυφτούν!

Μετά τα υποτιθέμενα κείμενα πολιτικού διαλόγου, έρχεται το ερωτηματολόγιο να προκαλέσει τη λογική και το συναίσθημα κάθε συντρόφισσας και κάθε συντρόφου. Είναι ντροπή και πρέπει να αποσυρθεί ΤΩΡΑ!
Σε αντίθετη περίπτωση είναι υπόλογοι απέναντι στην ιστορία του κινήματος και θα θερίσουν θύελλες. Τα πολιτικά θέματα λύνονται με πολιτικό διάλογο, αντιπαράθεση θέσεων,  διαδικασίες και όχι με ερωτηματολόγια που έχουν προσχεδιασμένο στόχο.

Είναι  προσβλητικό, ανιστόρητο, είναι ντροπή».