Την κοινωνική ατζέντα (αγρότες, ΠΝΟ, φόρος ακινήτων, ευπαθείς ομάδες) αναμένεται να προτάξει στην σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μολονότι η Ιπποκράτους έδειξε  χθες αμηχανία αποφεύγοντας να πάρει επισήμως θέση για την επιστράτευση των ναυτεργατών, κάτι που ωστόσο είχε πράξει με την επίταξη των εργαζομένων στο μετρό κάνοντας λόγο για «ήπια λύση».
Ο κ. Βενιζέλος σύμφωνα με πληροφορίες θα τονίσει στους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους ότι υπάρχει περιθώριο για αποδοχή ορισμένων προβλημάτων των αγροτών όπως για παράδειγμα το αγροτικό πετρέλαιο, τα θέματα φορολόγησης των αγροτών, οι κοινοτικές επιδοτήσεις, η χρήση νυχτερινού ρεύματος αλλά και το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό των αγροτών. 

Επίσης, αναμένεται να θίξει το ζήτημα της φορολογίας ακινήτων υπενθυμίζοντας στους κ.κ. Σαμαρά και Κουβέλη ότι θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ο νέος φόρος να είναι προοδευτικός σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση των φυσικών προσώπων με θέσπιση αφορολογήτου κατ' άτομο και παράλληλα να διασφαλίζει τον εξορθολογισμό στη φορολόγηση των Νομικών Προσώπων λαμβάνοντας υπόψη το είδος χρήσης κάθε ακινήτου.

Αναλόγως με τις εξελίξεις στο θέμα της επιστράτευσης των ναυτεργατών θα καταθέσει την άποψή του επισημαίνοντας πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην ανάγκη διαλόγου κάτι που επεσήμανε την προηγούμενη Παρασκευή στον αρμόδιο υπουργό Κ. Μουσουρούλη και η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την προηγούμενη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στην σημερινή συνεδρίαση θα τεθεί και το θέμα των ευπαθών ομάδων που έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το οποίο παραμένει μετέωρο καθώς η σχετική τροπολογία της Ιπποκράτους δεν εντάχθηκε τελικώς στο φορολογικό.

Στα εσωτερικά του, το ΠΑΣΟΚ επεχείρησε να υποβαθμίσει χθες τις αντιδράσεις που προκάλεσε το περίφημο ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε στις οργανώσεις και το οποίο ανοίγει θέματα όπως αλλαγή ονομασίας και συμβόλων αλλά και φυσιογνωμίας του κινήματος. Όμως είναι γεγονός ότι επικρατεί ένας γενικότερος αναβρασμός στην βάση. Ορισμένες οργανώσεις πιστεύουν ότι κακώς η ηγεσία του κόμματος σπεύδει σε συνέδριο την ώρα που δεν έχει συνομιλήσει με την κοινωνία και ότι ήδη ο κ. Βενιζέλος θα έπρεπε να έχει αλωνίσει την Ελλάδα για να παρουσιάσει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η πρόσφατη παρέμβαση μέσω του Facebook του Μιχάλη Καρχιμάκη για το Καταστατικό δείχνει επίσης μία έντονη δυσαρέσκεια των «παπανδρεϊκών» για τις διαδικασίες που ακολουθούνται με στόχο την απομάκρυνση κάποιων στελεχών από τα όργανα, π.χ την ΕΚΑΠ (Επιτροπή Πιστοποίησης και Καταστατικού )από την οποία θα πρέπει να αποχωρήσει ο επικεφαλής της Γιώργος Ανωμερίτης λόγω «ασυμβίβαστου»... 


Άρτεμις Παραδείσου