Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, παρά την απόφαση για πολιτική επιστράτευση. Την ίδια στιγμή, μεγάλος προβληματισμός επικρατεί και για τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών, τους οποίους μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με αστυνομικές δυνάμεις που αποτρέπουν, μετά από μεγάλη και καθημερινή ένταση, τον αποκλεισμό των εθνικών οδών.
Όμως το πολιτικό πρόβλημα είναι πιο μεγάλο, καθώς ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι δυο κυβερνητικοί εταίροι, οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αντίστοιχα, που θα έχουν και σύσκεψη σήμερα το απόγευμα, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ δυναμικό και αγωνιστικό ΚΚΕ που αντιδρά, ενώ το αντικυβερνητικό μέτωπο, ενισχύουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.  

Ο Πρωθυπουργός, αν και είναι προβληματισμένος, αλλά δεν κάνει πίσω από τη σκληρή γραμμή, λέει ότι πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι ζούμε σε μια νέα εποχή και να προσαρμοσθούμε σ' αυτήν.  

«Έχουμε χρέος να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να προσπαθήσουμε να εργασθούμε με πίστη για την επιτυχία αυτής της πολιτικής, η οποία αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα και το μέλλον της» λέει σε συνομιλητές του, μια φράση με πολλούς αποδέκτες, και εντός του κόμματός του.  

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ανησυχούν ιδιαίτερα την κυβέρνηση και κυρίως υπάρχει προβληματισμός για τη συνέχεια καθώς εκτιμά ότι πέραν των άλλων θα υπάρξει προσπάθεια σύμπηξης κοινωνικών μετώπων για πολιτική εκμετάλλευση από την αντιπολίτευση και κυρίως από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.  

Η κυβέρνηση αναμένεται να ζει με το φόβο «μπλακάουτ» στην εύρυθμη οικονομική ζωή του τόπου, καθώς λαμβάνει μηνύματα για απεργιακό κύμα που ίσως ορθωθεί απέναντί της και φουσκώσει.  

Ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς από τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, οι οποίοι προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση που διαμορφώνεται, ομολογούν ότι η κατάσταση είναι δύσκολη.  

Ακόμη και στις πιο δυσοίωνες προβλέψεις όμως, ο πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να επιμείνει μέχρι τέλους στις επιλογές του, ελπίζοντας ότι η λαϊκή αγανάκτηση θα στραφεί κατά των απεργών και όχι κατά της κυβέρνησής του που προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  

Έντονα επίσης απασχολεί την κυβέρνηση το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν και «εναλλακτικές» κινητοποιήσεις από απεργούς με βασική επιδίωξη τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης.  

Με οδηγό τη φράση για «έξυπνες απεργίες» του Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα από τον Ορχομενό, όπου μίλησε στους αγρότες, εκφράζονται ήδη φόβοι για κατάληψη δημοσίων κτιρίων.
 
Από το Μαξίμου μεταδίδεται ότι θα επιχειρηθεί από την κυβέρνηση και τις δυνάμεις της να διεμβολίσει όσο το δυνατόν περισσότερα απεργιακά μέτωπα, υποστηρίζοντας ότι οι κλάδοι που απεργούν και ταλαιπωρούν τους πολίτες αποτελούν κλάδους προνομιούχων εργαζομένων, οι οποίοι δεν δέχονται να συμβάλουν ούτε κατ' ελάχιστον στην εθνική προσπάθεια.  

Η σκληρή γραμμή της κυβέρνησης έχει προβληματίσει πάρα πολλούς υπουργούς, που δεν δέχονται να υπερασπιστούν δημόσια το δόγμα της πυγμής και προτάσσουν το ερώτημα, κατά πόσο μπορεί η χώρα να κυβερνάται συνεχώς με αποφάσεις πολιτικής επιστράτευσης.     

Ιωάννης Μαρτέλλος