«Δεν έχουμε νέο φόρο, αλλά ενοποίηση των φόρων που ήδη υπάρχουν. Δεν έχουμε αύξηση του ποσού που πρόκειται να εκταμιευθεί εξαιτίας των φόρων σε σχέση με αυτό που ισχύει ήδη», ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Προκόπης Παυλόπουλος, σχολιάζοντας το νέο φόρο ακινήτων.
«Σε καμία περίπτωση – και υπάρχει και σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας – δεν μπορεί ο φόρος αυτός να έχει τη μορφή του χαρατσιού που επεβλήθη με βάση το άρθρο 53 του νόμου 4021 του 2011, του χαρατσιού της εποχής του κυρίου Βενιζέλου», τόνισε ο πρώην υπουργός μιλώντας στο Bήμα FM 99,5 και πρόσθεσε:

«Αυτός ο φόρος έγινε δεκτός ως συνταγματικός μόνο και μόνο επειδή διαρκεί ένα μικρό χρονικό διάστημα. Δηλαδή, κατ’ ανάγκη έγινε αποδεκτός για δύο χρόνια, 2011 και 2012, γιατί επιβλήθηκε ως ένα μέτρο απαραίτητο για να επιτευχθούν οι στόχοι της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Δεν μπορούμε να έχουμε αυτό το φόρο που επιβάλλεται με αυτή τη μορφή που είχε το χαράτσι του κ. Βενιζέλου. Δεν μπορεί να επιβληθεί κάτι τέτοιο, υπάρχει θέμα συνταγματικότητας. Ο φόρος που θα επιβληθεί θα πρέπει να έχει άλλη μορφή.»