Την άποψη ότι τα μέτρα λιτότητας ήταν μια αναπόφευκτη λύση την οποία υποχρεώθηκε να υιοθετήσει η κυβέρνηση για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, εκφράζει σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας πως το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την χώρα μας.
Σημειώνει παράλληλα πως η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις παρά την κριτική που δέχεται περί του αντιθέτου και συνιστά στην Γερμανία να αποκτήσει ένα ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον της ευρωζώνης.

Όλη η συζήτηση περί εξόδου από ευρώ έβλαψε σημαντικά την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, αφού προκάλεσε σημαντική αναστάτωση, αλλά στο τέλος επικράτησε η λογική, αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι το 2013 είναι το έκτο και τελευταίο έτος ύφεσης για την Ελλάδα, αφού όπως λέει από την επόμενη χρονιά θα αρχίσει και πάλι η ανάπτυξη.

Πολύς κόσμος υποφέρει και η λιτότητα απειλεί την κοινωνική συνοχή , σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ερωτηθείς για ποιο λόγο τότε η κυβέρνηση έχει επιλέξει την λιτότητα, ο Ε. Βενιζέλος υποστηρίζει: «δεν ήταν δική μας απόφαση. Δεν επιλέξαμε. Η επιλογή μας ήταν είτε να αποδεχθούμε τους όρους των εταίρων μας, είτε να επιτρέψουμε μια χρεοκοπία».

Ταυτόχρονα, ο κ. Βενιζέλος απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, λέγοντας πως οι επιπτώσεις για την οικονομία θα ήταν καταστροφικές: για τις συντάξεις, τον δημόσιο τομέα, τις αποταμιεύσεις, την αγορά ακινήτων.

Το θέμα ήταν ότι κληθήκαμε να επιλέξουμε μεταξύ μιας κακής και μιας καταστροφικής λύσης. Γι' αυτό και αποδεχθήκαμε το πρόγραμμα, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.