Σε κοινή γραμμή απέναντι στο αγροτικό μέτωπο αλλά και στα υπόλοιπα μείζονα οικονομικά ζητήματα κατέληξε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, παρόντος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αποφάσισαν καταρχήν με τη συμμετοχή του Αθανάσιου Τσαυτάρη και του Μάξιμου Χαρακόπουλου τη δέσμη μέτρων για τους αγρότες.
Παρά τις δεσμεύσεις του μνημονίου, η κυβέρνηση αυξάνει το συνολικό ποσό της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κατά 30 εκατ. ευρώ και αντί για 130 εκατ., ανακοίνωσε τελικά 160 εκατ.ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αγρότες θα πάρουν παραπάνω επιστροφή ΦΠΑ από το 6% που προέβλεπε το μνημόνιο, κάτι που ήταν και από τα βασικά τους αιτήματα, καθώς ζητούσαν ο ΦΠΑ να επιστρέψει στο 11%. Με τη νέα δέσμη μέτρων διαμορφώνεται πλέον στο 7-8%.

Επίσης από την 1η Ιουλίου θα δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να χρησιμοποιούν φθηνό νυχτερινό ρεύμα, όμως το πόσο φθηνό θα είναι,σύμφωνα με πληροφορίες, θα το καθορίσει η ΔΕΗ.

Για ένα άλλο «καυτό» ζήτημα που απασχολεί τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια που δεν εξυπηρετούνται πλέον από την πρώην Αγροτική Τράπεζα, η κυβέρνηση προχωρά σε ρύθμιση με τις τράπεζες, ώστε «να μην χαθεί η γή τους», όπως διαμαρτύρονταν και οι ίδιοι.

Παράλληλα θα δίνονται δάνεια με χαμηλό επιτόκιο και εγγυητικές επιστολές σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τέλος, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αποφασίστηκε να παραταθεί για δύο χρόνια η πρόωρη συνταξιοδότηση όσων αγροτών είναι 65 ετών.

Στο τραπέζι της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου τέθηκε και το ζήτημα του νέου μεγάλου φορολογικού νομοσχεδίου, για το οποίο αποφασίστηκε να γίνει εκτενής συζήτηση αργότερα. Για τη φορολογία στα ακίνητα ,όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά και του υπουργού Οικονομικών, η κυβέρνηση δεν βιάζεται να αποφασίσει καθώς δεν είναι προαπαιτούμενο και δεν επείγει.

Ωστόσο η λογική πάνω στην οποία πρόκειται να κινηθεί το οικονομικό επιτελείο είναι «ότι εισπράξαμε πέρυσι, να εισπράξουμε και φέτος», που μεταφράζεται ότι ο ενιαίος φόρος που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» Βενιζέλου στα ακίνητα, θα πρέπει να φέρει τα ίδια έσοδα στο κράτος, με τις ευπαθείς ομάδες όμως, να έχουν ελαφρύνσεις και να πληρώνουν λιγότερα. Μάλιστα εξετάζεται και το ενδεχόμενο να αυξηθεί το αφορολόγητο των 50.000 ευρώ που ήδη συζητείται.

Στη σύσκεψη ενημέρωσαν τους πολιτικούς αρχηγούς και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Κωστής Χατζηδάκης για τα θέματα των ναυπηγείων και των αυτοκινητοδρόμων, αντίστοιχα. Επίσης από τον υπουργό Οικονομικών έγινε και ενημέρωση για τις επικείμενες συνόδους του Eurogroup και του Ecofin, αλλά και για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου η Ελλάδα θα διεκδικήσει τα χρήματα που της αναλογούν από το νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2014-2020, καταθέτοντας τα δικά της επιχειρήματα.

Επίσης συζητήθηκε και το θέμα της Κύπρου, αν και δεν αναφέρθηκε στις δηλώσεις. Η οποία δέχεται ισχυρή πίεση από την τρόικα σε πολλά επίπεδα από το δημοσιονομικό μέχρι το τραπεζικό και επιχειρηματικό μοντέλο της με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε κόκκινη ζώνη.     

Πάνος Ρασσιάς