Ύστερα, από μια πολυήμερη, παρατεταμένη περίοδο εσωτερικών αναταράξεων, τα πνεύματα στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, ηρέμησαν και σε κατάσταση πολιτικής νιρβάνας, οι πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν να μην συζητήσουν πολλά καυτά θέματα της επικαιρότητας. 
Η χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν σχεδόν πληκτική για όσους πληροφορήθηκαν τι συζητήθηκε και περίμεναν το επόμενο επεισόδιο της σειράς «οι εταίροι διαφωνούν και έχουν νεύρα».  

Ποιες διαφωνίες; Όλα κύλησαν ήρεμα, σχεδόν αδιάφορα στην περίπου δίωρη σύσκεψη του ανώτατου, όπως έχει αποδειχθεί, κυβερνητικού οργάνου, αφού δεν συνεδριάζει κανένα άλλο όργανο.  

Εξ, αρχής, δεν άφησαν, οι τρεις αρχηγοί, οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, πολλά περιθώρια για γκρίνιες και αναμετρήσεις.  

Αν κρίνουμε επίσης και από τις σχετικές συζητήσεις που έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου, σημαντικό ρόλο για τον ήρεμο και σχεδόν υποτονικό χαρακτήρα της σύσκεψης, έπαιξε η σημερινή κρίσιμη σύνοδος της Ε.Ε. για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.  

Ο πρωθυπουργός και οι δυο άλλοι αρχηγοί, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, δεν ήθελαν λίγες ώρες, όπως λέγανε, από την εθνική μάχη, για το πόσα κοινοτικά κονδύλια θα εξασφαλίσει η Ελλάδα (σσ. αναμένουμε 14-15 δισ. ευρώ), να υπάρξει η εντύπωση ότι υπάρχει μείζον θέμα στην κυβέρνηση συνεργασίας.  

Στη διαμόρφωση συναινετικών διαθέσεων συνέβαλε εξαρχής η εισήγηση του πρωθυπουργού που φρόντισε να μην αφήσει καμία απολύτως αιχμή για τους δυο εταίρους που φαίνεται ότι διαφωνούν με πολλές από τις απόψεις, του, όπως π.χ. στο θέμα της επιστράτευσης και της εφαρμογής του δόγματος «νόμος και τάξη».

Άλλωστε, ο Αντώνης Σαμαράς δεν παρέλειψε «ανοίγοντας» τη σύσκεψη να δημιουργήσει μιαν αρκετά καλή ατμόσφαιρα με μια θερμή αναφορά στη συμβολή και των δυο αρχηγών στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση.

Άλλωστε, από νωρίς το μεσημέρι είχε διαφανεί ότι οι πολιτικοί αρχηγοί οδεύουν προς έναν «προσωρινό συμβιβασμό» εν όψει και της Συνόδου της Ε.Ε., αφού ακόμα και η προγραμματισμένη για χθες το μεσημέρι, σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των κομμάτων για τη φορολογία των ακινήτων, αναβλήθηκε.

Το μείζον για τους εταίρους ήταν να δοθεί μια λύση στο καυτό θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Και γι’ αυτό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο αναπληρωτής του, Μάξιμος Χαρακόπουλος, εκλήθησαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου δεν δυσκολεύτηκαν να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση όλων για την εισήγηση τους να υπάρξουν κινήσεις ενίσχυσης των αγροτών.

Στοιχειώδης πολιτική πρόνοια επέβαλλε η εν λόγω εισήγηση να είναι εξειδικευμένη και εύκολα ενσωμάτωσε τις επιμέρους προτάσεις. Οπερ εγένετο και πλέον η κυβέρνηση αναμένει να λήξουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις.
Η σύσκεψη, εκτός από τη συζήτηση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και τα αγροτικά, κινήθηκε σε τρεις άξονες, αλλά δεν έγινε εκτενής συζήτηση, διότι θα υπάρξει άλλη μια συνάντηση των αρχηγών, το προσεχές διάστημα, σε τρεις άξονες: ανάπτυξη (ήταν παρών κάποια στιγμή και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης), κοινωνικός διάλογος, κοινωνική προστασία.

Με κάποια ανεπαίσθητη κριτική διάθεση εμφανίστηκαν οι αρχηγοί, αλλά πάντως μακριά από κάθε σκέψη για «σύγκρουση». Στην εισήγησή του ο Αντ. Σαμαράς έθιξε τις τρέχουσες διαχειριστικές όψεις της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και τις σημαντικές επιδιώξεις της.

Μίλησε για τις αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για τις περισσότερο ευνοϊκές και οικείες συνθήκες που διαμορφώνουν οι πολιτικές εξελίξεις στις μεγάλες χώρες και για τις ελληνικές επιδιώξεις σε αυτό το νέο πλαίσιο.

Από την πλευρά τους, οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, είπαν τις απόψεις τους, αλλά φρόντισαν να μη δώσουν εκατέρωθεν αφορμές, αν και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τηρούν αποστάσεις ή διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική.

Στις τάξεις της τρικομματικής κυβέρνησης, όλο και πιο πολλοί αντιλαμβάνονται πλέον ότι τα περιθώρια διαφοροποιήσεων επί της γενικής πορείας πλεύσεως της χώρας είναι περιορισμένα.

Και όπως έλεγαν στελέχη που εκπροσωπούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις τρεις διαφορετικές σχολές σκέψης, δύσκολα θα υπάρξουν προϋποθέσεις για εσωτερικές αναμετρήσεις και εμφύλιες διαμάχες. Αυτές παραπέμπονται για αργότερα, αφού μπροστά της η κυβέρνηση έχει ανοικτά μέτωπα και πολλά πεδία διαφωνιών, όπως. π.χ. το θέμα της ιθαγένειας.

Η επικοινωνιακή ήττα του Μαξίμου

Ίσως, ήταν η πρώτη σύσκεψη που δεν χρειάστηκε να «επικρατήσει» κανείς, αν και επικοινωνιακά φαίνεται ότι κέρδισε ο Ευ. Βενιζέλος, καθώς στην κοινή γνώμη εμφανίστηκε ο αρχηγός, του οποίου η ατζέντα στο αγροτικό πρόβλημα υιοθετήθηκε πλήρως.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε φροντίσει, μέσω των καναλιών που διαθέτει στα ΜΜΕ, να διαμορφώσει από την παραμονή της σύσκεψης, το κλίμα ότι ο ίδιος θα πάει και θα θέσει πρώτο στην ατζέντα το αγροτικό.

Μάλιστα έδινε και το πλαίσιο των προτάσεών του, οι οποίες δεν απείχαν καθόλου, από αυτές που ανακοίνωσε τελικά ο φίλος του, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Έτσι, λοιπόν, ο Ευ. Βενιζέλος εμφανίστηκε περιχαρής έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο για μια ακόμη φορά «πιάστηκε στον ύπνο», ως προς την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση, και υπερθεμάτισε για το γεγονός ότι έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, δεν είχαν δώσει ούτε ένα στίγμα για τις προθέσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος εμφανίστηκε να δέχεται τις εισηγήσεις των άλλων δυο αρχηγών και για πολλοστή φορά, αποδείχθηκαν ανεπαρκείς στην επικοινωνιακή διαχείριση.

Ιωάννης Μαρτέλλος

Σχετικά Θέματα:


Κοινή γραμμή για τους αγρότες, παράταση για τους φόρους στα ακίνητα - Δε συζήτησαν τα καυτά θέματα