«Το μέλλον και της ευρύτερης "ευρωπαϊκής" μας οικογένειας θα είναι καλύτερο, αν η Ε.Ε. καταλάβει επιτέλους τη δύναμη της. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη ενώσει τις μοίρες τους. Είναι καιρός να ενώσουν πραγματικά και τις δυνάμεις τους», επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τον χαιρετισμό του στο πρώτο Φόρουμ για τη συνεργασία στα Βαλκάνια που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε η Ε.Ε, πρέπει να επενδύσει στις υποδομές και στα ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό της και ιδίως στη νέα γενιά.

«Είναι εφικτή και πρέπει να προωθηθεί για παράδειγμα η πρόταση για ένα πρόγραμμα τύπου "Erasmus" για τους εκατομμύρια ανέργους. Να επενδύσει στην περαιτέρω ενίσχυση της Δημοκρατίας και της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών της» είπε ο κ. παπανδρέου και πρόθεσε: «Να εξεταστεί η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Ε.Ε., να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχος στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, να ενισχυθούν τα κράτη μέλη στον αγώνα τους ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα, την παράνομη μετανάστευση και τη διαφθορά»

Για το μέλλον των Βαλκανίων τόνισε ότι ευθυγραμμίζεται με το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης.

«Το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη και των Βαλκανίων, είναι η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών της περιοχής. Οι οικονομίες τους είναι ήδη σε σημαντικό βαθμό αλληλοεξαρτώμενες» είπε.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι είναι προς το συμφέρον όλων η ανάπτυξη πρωτοβουλιών που θα πυροδοτήσουν την ανάπτυξη, θα ανοίξουν νέες αγορές και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.