Σε συμφωνία για το πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ (2014-2020) κατέληξαν έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες οι ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες, αναθεωρώντας προς τα κάτω το ύψος των δαπανών, από σχεδόν 1 τρισ. ευρώ στα 960 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που μειώνεται ο προϋπολογισμός στα 56 χρόνια της ΕΕ, με τον βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον να φαίνεται πως αναδεικνύεται «νικητής».
Οι εργασίες διακόπηκαν και θα συνεχιστούν στις 15:30 (ώρα Ελλάδος). Η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί αργότερα σήμερα και είναι μια απόπειρα να συμβιβαστούν οι απαιτήσεις των βορειοευρωπαίων όπως η Βρετανία και η Ολλανδία που ζητούσαν προϋπολογισμό μεγαλύτερης λιτότητας και των νότιων και ανατολικών χωρών όπως η Γαλλία και η Πολωνία που ήθελαν περισσότερα κονδύλια για αγροτικές επιχορηγήσεις και υποδομές.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περίπου 12 δισ. ευρώ θα περικοπούν από την τελευταία πρόταση για τον προϋπολογισμό

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, από τους σκληροπυρηνικούς της λιτότητας, μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του νικητή, μετά την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, για περικοπές, κάτι που σημαίνει ότι οι δαπάνες θα μειωθούν από τα 993,6 δισ. ευρώ στα 960 δισ. ευρώ.

Από την ελληνική πλευρά, η χώρα μας φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» μέχρι στιγμής 14 δισ. ευρώ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν επιστρέψει από τα ξημερώματα στο τραπέζι της Συνόδου, εξετάζοντας από τις 07:30 τη νέα πρόταση του Βαν Ρομπάι. Ενεργό ρόλο έχει πάρει και ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, από το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί η όποια συμφωνία. 

Η Σύνοδος είχε αρχίσει με καθυστέρηση πέντε ωρών γύρω στις 10 το βράδυ την Πέμπτη, εξαιτίας των συναντήσεων μεταξύ του Κάμερον, ηγετών και των αξιωματούχων της ΕΕ. 

Σχετικά Θέματα:

Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής