Μείζον ηθικό ζήτημα προκύπτει από την αντιπολίτευση για τον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής για την λίστα Λαγκάρντ Χρήστο Μαρκογιαννάκη, τον οποίο και ενέπλεξε στην κατάθεσή του ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας.
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης είχε αναλάβει ως ποινικολόγος, την υπεράσπιση εφοριακού της Α΄ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, η οποία εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς.

Πρόκειται για υπόθεση κυκλώματος εφοριακών της συμπρωτεύουσας οι οποίοι βαρύνονται με κατηγορίες για απόδοση ΦΠΑ σε εταιρεία – «φάντασμα» με την επωνυμία «ΑΡΤΖΑΝΙΔΗΣ ΣΟΛΩΝ».

Το ενδιαφέρον όμως που δίνει ένα όπλο στην αντιπολίτευση να μιλήσει για μείζον ηθικό ζήτημα, είναι ότι τα ονόματα δυο υψηλόβαθμων εφοριακών υπαλλήλων του κυκλώματος, βρίσκονται στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου «πάγωσαν» όταν πληροφορήθηκαν το συγκεκριμένο θέμα, αλλά φρόντισαν να έχει κυριολεκτικά εξαφανιστεί από τα σημερινά ΜΜΕ ή να μην τύχει της προβολής που θα τύχαινε στο παρελθόν.

Όσο, για τον Μαρκογιαννάκη, αυτός δηλώνει ότι η πελάτης του όχι μόνον δεν ανήκε στο εν λόγω παράνομο κύκλωμα, αλλά όταν αντιλήφθηκε τι συνέβαινε «κατοχύρωσε την υπηρεσία».

Παράλληλα, αρνήθηκε δε οποιαδήποτε συνάφεια της εμπλοκής του ως δικηγόρου στην εν λόγω υπόθεση με το γεγονός ότι δυο μέλη του κυκλώματος είναι στην λίστα Λαγκάρντ, την οποία και διερευνά η προανακριτική επιτροπή της Βουλής.  

Ιωάννης Μαρτέλλος