Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος και Θεόδωρος Δρίτσας σχετικά με τη συνδικαλιστική ελευθερία των στρατιωτικών.
Οι δύο βουλευτές, επικαλούμενοι δημοσιεύματα, κάνουν λόγο για περιστατικό πειθαρχική δίωξη και πειθαρχική τιμωρία στον Γεν. Γραμματέα του ΣΥΣΜΕΔ διότι κατέθεσε έγγραφο ερώτημα προς τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αναφορικά με οικονομικά – θεσμικά – ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Από δημοσιεύματα του Τύπου προκύπτει ότι ενεργοποιήθηκε η διαδικασία του πειθαρχικού ελέγχου, επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της 10 ήμερης φυλάκισης και διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Μ. Κωσταράκο, στον Πρόεδρο και στον Γεν. Γραμματέα του ΣΥΣΜΕΔ για φερόμενη επίδειξη έλλειψης σεβασμού ως κατώτεροι προς ανώτερο, προσβολή της πειθαρχίας και της υπηρεσιακής τάξης στις ΕΔ και πρόκληση ανησυχίας και σύγχυσης στα εν ενεργεία μέλη των ΕΔ, μετά από έγγραφο ερώτημα που του απηύθυναν, αναφορικά με οικονομικά – θεσμικά – ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα που απασχολούν έντονα τα στελέχη των ΕΔ, στo πλαίσια των καταστατικών ενεργειών του Συνδέσμου Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων για την ενημέρωση των μελών του.

Η ενέργεια αυτή εμφανώς έρχεται σε αντίθεση με τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών να αναφέρονται στις Αρχές, τη συνδικαλιστική ελευθερία και την ελευθερία του λόγου

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.    Ήταν σε γνώση του η πειθαρχική δίωξη και πειθαρχική τιμωρία του Προεδρείου του ΣΥΣΜΕΔ;
2.    Είναι σε γνώση του η διαταγή για διενέργεια ΕΔΕ σε βάρος των ανωτέρω;
3.    Τι σκοπεύει να κάνει αναφορικά με τη συνδικαλιστική ελευθερία των στρατιωτικών, μετά και την υπ’ αριθμ. 3/2012 απόφαση του Αρείου Πάγου;