Σε προϋπολογισμό λιτότητας για τα επόμενα επτά χρόνια κατέληξε η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο 48ωρο στις Βρυξέλλες, με συνεχείς διακοπές να χαρακτηρίζουν τη συνεδρίαση.
Το συνολικό ποσό, σε πληρωμές ανέρχεται στα 908,4 δισ ευρώ για την επταετία 2014-2020, ενώ σε δεσμεύσεις μεταφράζονται σε 960 δισ.

Τη συμφωνία επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Μαραθώνια συνεδρίαση με συνεχείς διακοπές

H νέα σημερινή συνεδρίαση άρχισε στις 15:00 (ώρα Ελλάδας), με τους ηγέτες να βρίσκουν την πολυπόθητη χρυσή τομή λίγο πριν από τις 17:30.

Νωρίτερα, έπειτα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. κατέληξαν σε μια καταρχήν συμφωνία για το ύψος του ποσού.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η συνεδρίαση διεκόπη στις 02:30, με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων να επιστρέφουν στο στρογγυλό τραπέζι της διαπραγμάτευσης στις 06:30 τα ξημερώματα, όταν ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι κατέθεσε νέα συμβιβαστική πρόταση για 948 δισ. ευρώ, έπειτα από σκληρό παρασκήνιο διαβουλεύσεων.

Εκεί φάνηκε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία καθώς οι «ισχυροί» της Ε.Ε. τοποθετήθηκαν θετικά στην πρόταση, όμως οι Ισπανοί και ορισμένες χώρες από το ανατολικό μπλοκ αντέδρασαν έντονα. Έτσι και αυτή η πρόταση δεν έγινε δεκτή από τα μέλη της Συνόδου που την επέστρεψαν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η συνεδρίαση διεκόπη ξανά στις 09:00 το πρωί.

Η νέα πρόταση που κατέθεσε ο Βαν Ρομπάι και τελικά πέρασε από τους ευρωπαίους ηγέτες, ήταν μειωμένη κατά 35 δισ. σε σχέση με αυτή που είχε καταθέσει τον περασμένο Νοέμβριο. Έτσι το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού, σε πληρωμές, περιορίστηκε στα 908 δισ. από τα 913 που είχε προτείνει χθες αργά το βράδυ.

Με αυτά τα ποσά τα κοινοτικά κονδύλια μειώνονται κατά 3%, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο,ενώ είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. που μειώνεται ο προυπολογισμός της.

Πάνος Ρασσιάς


Σχετικό θέμα:
Αντώνης Σαμαράς: Πετύχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση κονδυλίων