Συνολικά 16,3 δισ. θα πάρει η Ελλάδα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και πιθανότατα άλλα 2 δισ. μέχρι το τέλος του 2016, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας των ευρωπαίων ηγετών για τον προϋπολογισμό της επταετίας 2014-2020.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα παίρνει πάνω από 14,5 δισ. μόνο από το ΕΣΠΑ, συν 1,8 δισ. για αγροτική ανάπτυξη, συν 2 δισ.  έπειτα από μία διετία, μετά το τέλος του 2016. Το τελευταίο ποσό προκύπτει από την αναθεώρηση των ποσοστών της Ελλάδας εξαιτίας της μείωσης του ΑΕΠ, όπως εξήγησε.

«Θα δοθούν στη χώρα μας πολλά περισσότερα απ' ότι της είχαν διατεθεί αρχικά, από την πρόταση Μπαρόζο, κι ενώ το συνολικό μέγεθος των κονδυλίων μειώνεται» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Πετύχαμε την μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «κάναμε τις συμμαχίες μας και δώσαμε έγκαιρα τις μάχες μας».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι  «η συμφωνία μας ενισχύει ψυχολογικά» επισημαίνοντας ότι «πετύχαμε το μέγιστο δυνατό».

«Πρέπει να παραμείνουμε ανήσυχοι για το μέλλον της Ε.Ε.» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος επισήμανε ότι «συμφωνήσαμε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στην απορρόφηση των πόρων».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «με πρωτοβουλία της Ελλάδας πετύχαμε την διάθεση ενός κονδυλίου για την νεανική ανεργία».


Σχετικό θέμα: Συμφώνησαν λιτότητα οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής