Κοινοτικά κονδύλια που θα ξεπεράσουν τα 16,3 δισ. ευρώ εξασφάλισε για την επόμενη επταετία, η ελληνική αποστολή μετά από σκληρή μάχη στη Σύνοδο Κορυφής. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη λήξη των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα θα λάβει από το 2014 εως το 2020, 14,5 δισ. ευρώ από το καινούριο ΕΣΠΑ και επιπλέον άλλα 1,8 δισ. για την αγροτική ανάπτυξη, που έμειναν αλώβητα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
«Κάτω από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι, γιατί πετύχαμε το καλύτερο δυνατο», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, την ώρα που το συνολικό ποσό του κοινοτικού προϋπολογισμού για πρώτη φορά στη ιστορία της Ε.Ε. μειώθηκε και περιορίστηκε στα 908 δισ. ευρώ για τις πληρωμές και στα 959 δισ. για τις δεσμεύσεις.

Μάλιστα έπειτα από επιμονή του έλληνα πρωθυπουργού, στο άρθρο 54 των συμπερασμάτων της συμφωνίας προβλέπεται να υπάρξει αναθώρηση του ποσού για τις χώρες που τα στοιχεία τους έχουν αλλάξει το 2011 και το 2012 λόγω των επώδυνων επιπτώσεων της κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα, λόγω της μεγάλης μείωσης του εθνικού προϊόντος αναμένεται να λάβει μετά το τέλος του 2016 άλλα 2 δισ. ευρώ από την αναθεώρηση των στοιχείων. Έτσι την επταετία 2014-2020 η χώρα μας θα λάβει συνολικά κοινοτικά κονδύλια που θα ξεπερνούν τα 18,3 δισ. ευρώ.

«Διαπραγματευτικά κάναμε το καλύτερο» σημείωσε επίσης ο κ. Σαμαράς, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα και την ανησυχία του για το μέλλον της Ε.Ε. καθώς όπως πρόσθεσε «δεν μπορεί να δυναμώνει η Ένωση όταν αποδυναμώνεται η χρηματοδότηση».

Παράλληλα για τις χώρες που είναι σε πρόγραμμα όπως η Ελλάδα αυξάνεται η προκαταβολή σε 1,5%, 1,5% και 1% επί του συνολικού ποσού για τα 3 πρώτα χρόνια από 1%, 1% και 1% αντίστοιχα. Μάχη έδωσε η ελληνική πλευρά και για την ανεργία των νέων, για την οποία θα δοθεί ειδικό κονδύλι, που μέρος του θα απορροφηθεί από την Ελλάδα. Επίσης για τις περιφέρειες της Αττικής και της Δυτικής Μακεδονίας προβλέφθηκε σημαντικά αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης, στο 80%, σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής που ήταν στο 50%.

Την ίδια στιγμή δίνεται η δυνατότητα προσαύξησης όλων των ισχυόντων ποσοστών συγχρηματοδότησης στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα όπως η Ελλάδα, με αποτέλεσμα στις παραπάνω περιφέρειες τα ποσοστά να φθάσουν το 90%, ενώ στις υπόλοιπες, όπως π.χ. στο νότιο Αιγαίο το 60%. Πρόβλεψη υπάρχει και για τον ΦΠΑ, ο οποίος μετά από την άρση των σχετικών περιορισμών, στην περίπτωση που δεν ανακτάται, θα είναι επιλέξιμος για συγχρηματοδότηση για το σύνολο των παρεμβάσεων, ενώ χαλαρώνει και ο προβλεφθείς κανόνας Ν+2 κατά ένα χρόνο, δίνοντας περισσότερο χρόνο για την υλοποίηση των παρεμβάσεων. Επίσης 500 εκ. ευρώ θα λάβει η χώρα μας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στη συμφωνία αυτή έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο που ξεπέρασαν τις 40 ώρες, με συνεχείς αναβολές και διακοπές στη συνεδρίαση της Συνόδο Κορυφής. Όπως δήλωσε χαριτολογόντας ο έλληνας πρωθυπουργός αμέσως μετά την τελική απόφαση και μετά από ώρες συνεχούς αϋπνίας «μπήκαμε ξυρισμένοι και βγαίνουμε αξύριστοι».

Στο ένα άκρο της ευρωπαϊκής σκακιέρας ήταν ο Ντέβιντ Κάμερον που ζητούσε τις μεγαλύτερες περικοπές και στο άλλο ο Φρανσουά Ολάντ που αντιδρούσε κυρίως στις περικοπές για τα αγροτικά. Στο μέσο βρισκόταν Άγκελα Μέρκελ και Χέρμαν Βαν Ρομπάι που προσπαθούσαν να πετύχουν μια συμβιβαστική λύση, ενώ καθοριστικός ήταν ο ρόλος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πάνος Ρασσιάς