Τελικά λύθηκε το αίνιγμα, ποιους ψεκάζουν. Τους «πασόκους» ψεκάζουν και αυτοί αντιδρούν περίεργα, σκέφτονται με πιρουέτες. Και εκεί που νομίζαμε, πως ότι μπορούσε να εφεύρει εγκέφαλος σε πιρουέτα το έχουν εξαντλήσει πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το «brand name του μνημονίου» που στράφηκε πρόσφατα κατά του ΔΝΤ, αίφνης ενέσκηψε Φίλιππος Σαχινίδης.
Ο άνθρωπος που εξέφραζε από τη θέση του αρμόδιου επί των οικονομικών την απόφαση του Βενιζέλου να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά και την μνημονιακή πολιτική, βρέθηκε εν όψει συνεδρίου να τίθεται επικεφαλής μιας ομάδας πρώην Παπανδρεϊκών υφυπουργών, που και το Βενιζέλο καταγγέλλουν ότι έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ ουρά της ΝΔ και θέμα ηγεσίας έχουν θέσει (Ξυνίδης) και αντιμνημονιακά πλέον αλληθωρίζουν.
 
Η είδηση, ότι ο Σαχινίδης προσχώρησε εκ νέου στην «ομάδα των 7» (Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης, Μανώλης Οθωνας, Γιάννης Δριβελέγκας, Σωκράτης Ξυνίδης, Γιώργος Πεταλωτής) κάποτε μια ακραιφνώς «παπανδρεϊκή» μάζωξη υφυπουργών, έσκασε σαν βόμβα στον πασοκικό μικρόκοσμο το απόγευμα της Πέμπτης. Οι κακιές γλώσσες, που είναι πολύ πρόθυμες το τελευταίο διάστημα λένε, ότι οι 7 υποσχέθηκαν στον Σαχινίδη να τον βάλουν επικεφαλής για αρχηγό, θα ήθελε ο Θάνος Μωραϊτης αλλά βλέπει ότι δεν τραβάει. Ως εδώ καλά, οι φιλοδοξίες είναι θεμιτές, μόνο που κανείς δεν καταλαβαίνει πως ακριβώς τις επιδιώκει ο Φίλιππος Σαχινίδης.  

Η κρίση που κατέστρεψε πολλές πολιτικές καριέρες στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια εκτόξευσε τον Σαχινίδη στο πολιτικό στερέωμα. Ευνοούμενος του Παπακωνσταντίνου βρέθηκε υφυπουργός στο Οικονομικών, έγινε αναπληρωτής υπουργός επί Βενιζέλου και υπουργός από τον Παπαδήμο. Σε μια εποχή που οι πρώην υπουργοί Οικονομικών είτε διώκονται, είτε ιδιωτεύουν και τους βρίζουν, ο Σαχινίδης επανεξελέγη πανηγυρικά βουλευτής και έκτοτε όλοι τον σπρώχνουν προς τα πάνω. Τελευταία και ο ίδιος ο Βενιζέλος τον σπρώχνει, που τον πήρε μαζί του στο Βερολίνο, στη συνάντηση με τον Στάινμπρoυκ και τον έστειλε στη Λισσαβώνα στη σοσιαλιστική Διεθνή. Όλο το «μεταρρυθμιστικό» ΠΑΣΟΚ έσπρωχνε με χίλια τον Σαχινίδη προς τα πάνω ώστε να «χτίσει» ένα αντίπαλο δέος στη Φώφη για την επόμενη μέρα…  

Εκείνος ή δεν το πήρε χαμπάρι ή το φοβήθηκε που είναι ένα και το αυτό. Την Παρασκευή ήταν προγραμματισμένη μια μάζωξη «μεταρρυθμιστών» (με τις ευλογίες Βενιζέλου) που σκόπευε να εκδηλωθεί εν όψει συνεδρίου στο πλευρό του προέδρου και της πολιτικής του επιλογής για σύμπλευση με τον Σαμαρά. Αντί όμως ο Σαχινίδης να βρεθεί στο φυσικό του χώρο ο Σαχινίδης (την πολιτική της συμπόρευσης με τη ΝΔ πιστεύει, και άλλωστε υπηρετεί από θέσεις κλειδιά το μνημόνιο από την υπογραφή του) πήγε στη μάζωξη των 7 και όπως καταγγέλλουν οι «μεταρρυθμιστές», γνωρίζοντας εκ των έσω το σχεδιασμό τους, επικοινώνησε με ανθρώπους στους οποίους σκόπευαν να απευθυνθούν για να τους πείσει να προσχωρήσουν στους 7.  

Έμπειροι πολιτικοί έχουν για όλα αυτά μια πολύ μπανάλ εξήγηση, πέραν του ότι όταν σε ευνοεί η τύχη, χάνεις το μέτρο. Στους «μεταρρυθμιστές» δεν είχε αποφασιστεί ακόμα ποιόν θα χρίσουν επικεφαλής, θέλει και ο Μανιάτης. Από τους «7» όμως του είχαν υποσχεθεί να τον κάνουν «αρχηγό». Τώρα βέβαια αν κάποιος πιστεύει ότι με στήριγμα τον Ξυνίδη και το Δριβελέγκα θα κερδίσει τη Φώφη στο δικό της τερέν  τότε όντως ή υπεργαλαξιακή φαντασία διαθέτει ή κάτι άλλο, περίεργο πρέπει να συμβαίνει…

Θέμης Δαγκλής