«Όποιος δεν έχει συμμάχους φτιάχνει». Αυτή είναι μάλλον η λογική που επικρατεί  το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και την οποία αποφάσισε να κάνει πράξη ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας ένα εντυπωσιακό άνοιγμα στο κεντροδεξιό Καραμανλικό κομμάτι της ΝΔ.  
Όταν ο Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγο καιρό δήλωνε στην κρατική τηλεόραση ότι θα συνεργαστεί και με τον διάβολο προκειμένου να φύγει η Κυβέρνηση Σαμαρά δεν εννοούσε ακριβώς αυτό.

Άλλο είχε στο μυαλό του και το εξέφρασε με τον πιο σαφή τρόπο χθες  διαχωρίζοντας την ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή από αυτή του Σαμαρά. «Αυτοί που κυβερνούν είναι ακραίοι και ο Αντ. Σαμαράς είναι περιστοιχισμένος από ακροδεξιούς είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ και τον Γ. αυτιά ποντάροντας στα δημοκρατικά αισθήματα  των μετριοπαθών δεξιών.

Η αλήθεια είναι ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις αλλά και τη καταγραφή της γενικότερης πολιτικής κατάστασης  τα στελέχη της Κουμουνδούρου έβλεπαν ότι τα πράγματα θα έφταναν  σε ένα αδιέξοδο εάν και εφόσον κάποια στιγμή η χώρα πήγαινε σε πρόωρες εκλογές.

Το μεγάλο θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πλέον στον πολιτικό χάρτη της Ελλάδας καταγράφονται μόνο δυο κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ)  τα οποία εν δυνάμει θα μπορούσαν να  κυβερνήσουν συμμαχώντας με άλλους κομματικούς μηχανισμούς. Μόνο που αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν.

«Είναι φανερό ότι η ΔΗΜΑΡ εάν δεν απεγκλωβιστεί από την Κυβέρνηση αυτή σύντομα ή θα διαλυθεί ή θα αφομοιωθεί από το κόμμα  του Αντ. Σαμαρά» έλεγαν στελέχη της Κουμουνδούρου και επεσήμαιναν ότι τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και το ΠΑΣΟΚ. «Άρα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μετεκλογικό αδιέξοδο αφού είναι δεδομένο ότι για να κυβερνηθεί η χώρα χρειάζονται σοβαρές κυβερνητικές συμμαχίες έλεγαν».

Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε ότι έπρεπε να πάρει τα ρίσκα του και να αναφερθεί στην ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή ενώ παράλληλα άνοιγε και τον δρόμο για να απελευθερωθούν οι δυνάμεις της ΝΔ  που διαφωνούν με τα μνημόνια και την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.

«Στην κρίση δεν υπάρχει δεξιός και αριστερός. Όλοι οι άνθρωποι το ίδιο υποφέρουν και σε όλων τα σπίτια υπάρχουν άνεργοι έλεγε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Η πείνα και η εξαθλίωση αφορά όλους τους ανθρώπους. Ένα κόμμα της δεξιάς που θα είχε μια αντιμνημονιακή λογική θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί μας προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα».

Προκειμένου δε να καθησυχάσει τους δεξιούς ψηφοφόρους που είναι καχύποπτοι μπροστά σε μια τέτοια συμμαχία ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το μεγάλο βήμα.

«Η ΝΔ του Σαμαρά δεν έχει καμία σχέση με την ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή που ανέλαβε την τύχη της χώρας το 1974. Εκείνος νομιμοποίησε το Κουμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και ήθελε την σύγκλιση» τόνισε με έμφαση.

Όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έμεινε μόνο εκεί. Αφού ξεκαθάρισε ότι πολιτικά διαφωνεί με τον Κώστα Καραμανλή  ανέφερε μια φράση του πρώην πρωθυπουργού ο οποίος από το Βελιγράδι το 2003  απευθυνόμενος προς τον Ελληνικό λαό είχε πει. «Ήρθα για να ενώσω και όχι για να διχάσω».

Ανέφερε ακόμα ένα παράδειγμα ενός νεοδημοκράτη ψηφοφόρου πού σήμερα ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να δείξει ότι δεν υπάρχουν πλέον διαχωριστικές γραμμές.

Όπως λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι άγνωστο το αποτέλεσμα αυτού του εγχειρήματος. Θωρούν ωστόσο σημαντικό ότι έριξαν τον σπόρο για άλλου είδους διεργασίες στον χώρο της ΝΔ. Για διεργασίες που έμοιαζαν αδύνατες μέχρι πρότινος αφού ο Αντ. Σαμαράς εμφανιζόταν πάντα να εκβιάζει τις καταστάσεις. 

Και όπως λένε κανείς δεν ξέρει ο χρόνος τι θα φέρει…  

Παναγιώτης Βασιλάκης