Συνταγματική πρόβλεψη για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, με σταθερό φορολογικό σύστημα και ανώτατο όριο στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων, θέσπιση της νομικής πρωτοβουλίας πολιτών και μεικτά πανεπιστήμια, προτείνει μεταξύ άλλων, συμμετέχοντας στο διάλογο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ο

Μιλά επίσης για τον εκλογικό νόμο και το πολιτικό χρήμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει "να τελειώνουμε με τους χάρτινους πολιτικούς που είναι δημουργήματα των δημοσίων σχέσεων και των τηλεοπτικών παραθύρων" καθώς και με την "εκτέλεση συμβολαίων είτε ανάδειξης είτε στοχοποίησης προσώπων".

Εν όψει της Αναθεώρησης του Συντάγματος ο κ.Στυλιανίδης προτείνει ειδικότερα την αναμόρφωση του λεγόμενου Οικονομικού Συντάγματος και συγκεκριμένα την υποχρέωση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού με συνταγματική ή κατ΄ εξουσιοδότηση νομοθετική διάταξη, που θα υπαγόρευε την υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης να μην ξοδεύει περισσότερα απ΄ αυτά που παράγει δημιουργώντας δημόσιο έλλειμμα, καθώς και την πρόβλεψη για σταθερό φιλελεύθερο φορολογικό σύστημα, σαν αυτό που ήδη προβλέπεται για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και για άλλα πεδία οικονομικής δράσης.

Κληθείς να σχολιάσει τα βέλη που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με αφορμή τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο υπουργός Εσωτερικών αφού διευκρινίζει ότι “σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αυτή πρέπει να εφαρμόσει υποχρεώσεις που κληρονόμησε ή που άπτονται απαιτήσεων των δανειστών προκειμένου να διασφαλίσουμε την απαιτούμενη ρευστότητα”, τονίζει ότι: “Το στοίχημα είναι να καταφέρουμε το γρηγορότερο δυνατό να βγούμε από την οικονομική επιτήρηση και να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε άλλες πολιτικές, πιο κοντά στην ιδεολογία μας”, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας δεν συνάδει με τις αρχές της Ν.Δ και προτείνει με αφορμή την Αναθεώρηση του Συντάγματος, τη θεσμοθέτηση ενός ανώτατου ορίου στη φορολογία και των φυσικών και των νομικών προσώπων, ώστε να μην καταλήγει κανείς να πληρώνει περισσότερους φόρους από όσα κερδίζει.

Με αφορμή το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το πολιτικό χρήμα, ο κ.Στυλιανίδης σχολιάζει ότι: “Δεν είναι δυνατόν οι βουλευτές και τα κόμματα να είναι ταυτόχρονα ελέγχοντες και ελεγχόμενοι. Τα οικονομικά τους θα πρέπει να ελέγχονται από μία αρχή αυξημένου κύρους, χωρίς απαραίτητα να είναι Ανεξάρτητη Αρχή. Θα μπορούσε να είναι μία ομάδα, μία επιτροπή ανθρώπων που έχουν θεσμικούς ρόλους, ανώτατοι δικαστικοί για παράδειγμα, προκειμένου να δίδονται οι απαιτούμενες θεσμικές εγγυήσεις στην κοινωνία.

Επίσης πρέπει να τελειώνουμε με τους «χάρτινους» πολιτικούς που είναι δημιουργήματα των δημοσίων σχέσεων και των τηλεοπτικών παραθύρων. Όπως πρέπει να τελειώνουμε και με την εκτέλεση συμβολαίων είτε ανάδειξης είτε στοχοποίησης προσώπων. Αυτό πρέπει να το πολεμήσουμε όλοι. Και οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις, αλλά και οι ευσυνείδητοι δημοσιογράφοι.”

Ο κ.Στυλιανίδης προτείνει επίσης ενόψει της Αναθεώρησης του Συντάγματος τη θεσμοθέτηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας των πολιτών, που με τη συγκέντρωση ενός συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών θα μπορούν να προκαλέσουν την έναρξη νομοθετικής πρωτοβουλίας στο κοινοβούλιο. Τάσσεται επίσης υπέρ της δημιουργίας Μικτών Πανεπιστημίων. Δηλαδή, κάποια από τα υφιστάμενα δημόσια πανεπιστήμια που δεν επαρκεί να συντηρήσει ο κρατικός προϋπολογισμός, θα μπορούσαν πιλοτικά να μετοχοποιήσουν το 49% της αξίας τους και να το διαθέσουν μαζί με το μάνατζμεντ σε επενδυτές, ιδρύματα, ή άλλους φορείς

Όσον αφορά στον εκλογικό νόμο και μετά την πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για απλή αναλογική, ο υπουργός Εσωτερικών τάσσεται υπέρ της διατήρησης του σημερινού νόμου,, αλλά με ορισμένες αλλαγές, όχι ως προς την αναλογικότητα, αλλά ως προς το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών προκειμένου κάθε βουλευτής να εκπροσωπεί ισοδύναμα σύνολα πολιτών.