Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, καταγγέλλοντας ότι έχει «βαλτώσει» η αποπληρωμή οφειλών ύψους 126 εκατ. δολαρίων του Ιράκ προς τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), όπως προβλέπει συμφωνία που είχε συναφθεί το 2008.
Η οφειλή, συνολικού ύψους 126.185.662 δολαρίων, προερχόταν από την προμήθεια όπλων, οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στο Ιράκ από την ΕΑΣ, όμως η ενεργοποίηση της διμερούς συμφωνίας που προβλέπει την αποπληρωμή δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

«Αυτό που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι αυτή η απαράδεκτη και αδικαιολόγητη κωλυσιεργία στερεί σήμερα από τη χώρα μας την πολύτιμη δυνατότητα να επωφεληθεί οικονομικά, προβαίνοντας από τώρα στην εκχώρηση της επίμαχης αυτής μελλοντικής απαίτησης εις βάρος του Ιράκ, με σκοπό την πρόωρη εξόφλησή της. Είναι σαφές ότι η έγκαιρη διευθέτηση αυτής της σημαντικής οικονομικής εκκρεμότητας θα μπορούσε όχι μόνο να προσφέρει βαθιά οικονομική ανάσα στην ΕΑΣ διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας που σήμερα διακυβεύονται, αλλά και να εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα του Δημοσίου, αυτές τις τόσο δύσκολες ώρες για την εθνική μας οικονομία» ανέφερε στη Βουλή ο κ. Μιχελάκης.

«Όταν όμως οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας κινδύνευσαν κάποια στιγμή να τιναχτούν στον αέρα ακόμη και για μικρότερα ποσά και όταν ο ελληνικός λαός υποχρεώνεται σε πρωτόγνωρες και αιματηρές οικονομικές θυσίες, καμία τέτοια ολιγωρία δεν συγχωρείται και κανένας ανάλγητος γραφειοκράτης δεν πρέπει να μένει ατιμώρητος» προσθέτει ο βουλευτής της ΝΔ.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Το 2008 υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Ιράκ διμερής συμφωνία διακανονισμού των οφειλών του Ιράκ προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Η ως άνω οφειλή, συνολικού ύψους 126.185.662 δολαρίων ΗΠΑ, προερχόταν από την προμήθεια όπλων, οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στο Ιράκ από την εταιρεία «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Β.Ε.Ε.» (Ε.Α.Σ.).

Όμως εξαιτίας της απαράδεκτης και αδικαιολόγητης κωλυσιεργίας των αρμοδίων υπηρεσιών ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί αυτή η τόσο επωφελής διμερής συμφωνία, στερώντας από τη χώρα μας πολύτιμους πόρους εν μέσω της βαθύτερης οικονομικής κρίσης που αυτή γνώρισε μεταπολεμικά.
 
Παράλληλα επιτείνεται δραματικά η ήδη δεινή οικονομική θέση της  μεγαλύτερης αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας, της Ε.Α.Σ, η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

-Ποια είναι η θέση σας για το φλέγον αυτό ζήτημα και ποιοι ευθύνονται για την ανωτέρω προκλητική καθυστέρηση και  κωλυσιεργία;

-Πότε προβλέπεται να έρθει προς κύρωση στη Βουλή η επίμαχη διμερής συμφωνία και ποιες αντίστοιχες συμφωνίες εκκρεμούν προς κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο;