Στη μεταστροφή του πολιτικού κλίματος σε σύντομο χρονικό διάστημα ευελπιστεί η κυβέρνηση, αν και οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες και η καθημερινότητα των πολιτών επιδεινώνεται.  
Το άγχος είναι εμφανές στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης έχει πλήρως μετατοπιστεί στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και γενικεύεται η οργή των πολιτών.    

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, «το πολιτικό κόστος θα είναι σοβαρό για την κυβέρνηση, δεδομένης της λαϊκής δυσφορίας που προκαλούν οι αποφάσεις της», ενώ ήδη παρατηρείται και απροθυμία των υπουργών να στηρίξουν την κυβέρνηση στα ΜΜΕ.  

Την ίδια στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης με πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζονται για μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, καθώς εκτιμούν ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια που ευλόγως προκαλεί η κρίση και η επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων θα ευνοήσει τη σκληρή κριτική.  

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, θεωρούν ότι η αντιπολίτευση θα εναρμονίσει αυτομάτως την κριτική της με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ θα μιλήσει για «κατάρρευση του μύθου» περί δημιουργίας συνθηκών ανάκαμψης.  

Όμως, η κυβέρνηση, αν μάλιστα εκδηλωθεί και πιο ενεργή η ευρωπαϊκή υποστήριξη που αναμένει στην οικονομική της πολιτική με υπόσχεση για αλλαγή μακροπρόθεσμα κάποιων όρων του οικονομικού προγράμματος, θεωρεί ότι το κλίμα μπορεί σιγά-σιγά να αλλάξει και δεν αποκλείεται να προβεί σε πολιτική αντεπίθεση προς πάσα κατεύθυνση.  

Ήδη, στο χθεσινό Eurogroup έγινε μια πρώτη συζήτηση για το λάθος του πολλαπλασιαστή από το ΔΝΤ, αν και σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά αυτό δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης να τα θέσει ευθέως το επόμενο διάστημα.  

Μέχρι όμως να υπάρξει μια θετική εξέλιξη στο θέμα του λανθασμένου δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει μπροστά του ένα «βουνό» από προβλήματα και πρέπει να δώσει λύση σε καίρια ζητήματα, πριν η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη.  

Το πιο καυτό πρόβλημα αυτή την περίοδο, είναι οι αγροτικές κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται. Το κλίμα καθημερινά γίνεται όλο και πιο βαρύ για την κυβέρνηση, που βλέπει τους αγρότες να προχωρούν ακόμα και σε αποκλεισμούς εθνικών οδών, σε πρώτη φάση, ωριαίους.  

Ο Πρωθυπουργός αρνείται να δεχθεί αντιπροσωπεία των αγροτών και το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν θα ικανοποιήσει το αίτημά τους για συνάντηση και παραπέμπουν στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον υπουργό Θανάση Τσαυτάρη και τον αναπληρωτή του, Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να παραμείνουν ανοικτοί οι δρόμοι και ο Πρωθυπουργός έχει δώσει σχετική εντολή στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια.  

Και σε αυτή την περίπτωση θα εφαρμοστεί το δόγμα της πυγμής που έχει την προσωπική σφραγίδα του Πρωθυπουργού και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται η σύγκρουση των αγροτών με τις αστυνομικές δυνάμεις.  

Το άλλο μεγάλο θέμα που ταλανίζει την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, ενόψει και της έλευσης της τρόικας, είναι η διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ οι πιστωτές ζητούν απευθείας απολύσεις.  

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη, έκανε λόγο για πολιτική κινητικότητας στο δημόσιο με στόχο την αξιοποίηση των κατάλληλων υπαλλήλων στις κατάλληλες θέσεις, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις.  

«Επιδιώκεται να αποφευχθούν απολύσεις υπεράριθμων υπαλλήλων και να αποκλειστούν οι προσλήψεις εκεί που τα κενά θα μπορούσαν να καλυφθούν από εν ενεργεία υπαλλήλους που έχουν την ειδίκευση και τη συνάφεια του αντικειμένου» ήταν η φράση που προκάλεσε πολλές συζητήσεις για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.  

Ιωάννης Μαρτέλλος