Να στριμώξει στην γωνιά τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά επιθυμεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την παραδοχή του ΔΝΤ ότι έχει κάνει λάθος στον πολλαπλασιαστεί που χρησιμοποίησε  για  την Ελλάδα με αποτέλεσμα η ύφεση να έχει πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις.
Έτσι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στην Βουλή επίκαιρη ερώτηση γι' αυτό το θέμα η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 26 Φεβρουαρίου.

Όπως φαίνεται πάντως πέρα από το ουσιαστικό σκέλος της ιστορίας που είναι η επανεξέταση κάποιων μέτρων του μνημονίου προς το ευνοϊκότερο, ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό και έναντι των ευρωπαίων εταίρων του.  

Ο Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται να μην επιθυμεί να θέσει το θέμα τώρα πριν τις Γερμανικές εκλογές  γνωρίζοντας –όπως λένε κάποιοι- ότι μπορεί να φέρει ένα νέο  κούρεμα στο ελληνικό χρέος κάτι το οποίο δεν συζητά η Γερμανική πλευρά και δει η Άνγκελα Μέρκελ.

Το newpost πάντως εδώ και αρκετές μέρες  είχε αναφέρει την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει αυτό το θέμα ως πρώτο στην πολιτική ατζέντα και στην αντιπαράθεση του με την κυβέρνηση αφού τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι από αυτή την διαδικασία μπορεί να προκύψουν ουσιαστικά οφέλη.

Το μεγάλο ερωτηματικό πάντως για τα στελέχη της Κουμουνδούρου είναι εάν θα παραστεί ο πρωθυπουργός εκείνη την ημέρα στην Βουλή για να απαντήσει στα ερωτήματα του Αλέξη Τσίπρα αφού όπως λένε αποφεύγει να παραστεί σε κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία που μπορεί να εμπεριέχει ουσιαστική αντιπαράθεση για τα σοβαρά πολιτικά και οικονομικά θέματα της χώρας.

Το σκεπτικό της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας είναι το ακόλουθο:
   
Η άρνηση της κυβέρνησης Σαμαρά να αξιοποιήσει τη δημόσια ομολογία στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου  περί «λάθους» στο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, αποδεικνύει πως σκοπεύει να πορευτεί μέχρι τέλους πιστή στο μνημόνιο και στις ολέθριες συνέπειές του. Η κυβέρνηση Σαμαρά, ωσεί παρούσα στην τελευταία σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αξιοποίησε ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί.

Επειδή η επιμονή των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στην πιστή εφαρμογή του μνημονίου, επειδή η απουσία κάθε διαπραγμάτευσης ώστε να σταματήσει το βάρβαρο και αποτυχημένο πρόγραμμα έχει οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης, επειδή η υστέρηση εσόδων και η ύφεση προδιαγράφουν νέα μέτρα, όπως φαίνεται από τη μετάφραση του επικαιροποιημένου μνημονίου.  

- Πώς θα εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση τη δημόσια παραδοχή περί «λάθους»;

- Τι ύψους εκτιμά ότι θα είναι τα προαναγγελθέντα στο μνημόνιο, νέα μέτρα, με δεδομένο ότι μόνο για το Γενάρη η υστέρηση εσόδων είναι περίπου 300 εκ ευρώ;

- Πώς θα ενεργήσει ώστε αυτό το «λάθος» που αποτιμάται σε δεκάδες δισ. ευρώ να αποτελέσει την αφετηρία ώστε η χώρα να απαλλαγεί οριστικά από μνημόνια και πολιτικές που θα εκτοξεύσουν την ύφεση και τη φτώχεια και τα επόμενα χρόνια;
 
Παναγιώτης Βασιλάκης