Με ταχείς ρυθμούς υλοποιείται η πολιτική της κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής. Μέσα σε ένα μήνα, το ΣΔΟΕ επέβαλλε πρόστιμα ύψους 258.067.079,38 ευρώ αυξημένα κατά 19% με τα αντίστοιχα του Ιανουαρίου του 2012!
Οι «ράμπο» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, συνεχίζουν ακάθεκτοι να επιβάλλουν πρόστιμα στους μη φορολογικά συνεπείς πολίτες και επιχειρηματίες, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του οικονομικού επιτελείου. Οδηγίες που θα ήταν εύστοχες, εάν αποτυπώνονταν και στα ταμεία του κράτους. Γιατί η επιβολή προστίμων είναι εύκολη, η είσπραξη όμως τελικά καθίσταται αδύνατη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών.

Μόλις χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα στοιχεία του προϋπολογισμού από τα οποία προκύπτει πως τα καθαρά έσοδα προ επιστροφής φόρων είναι μειωμένα κατά 241 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για εφέτος (ή κατά 5,2% τον Ιανουάριο), κυρίως λόγω της υστέρησης των έμμεσων φόρων. «Η απόκλιση έναντι του στόχου οφείλεται κυρίως στις μειωμένες εισπράξεις από: α) το Φ.Π.Α., όλων των κατηγοριών, κατά 161 εκατ. ευρώ, β) τους λοιπούς έμμεσους φόρους κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ. καπνού, κ.λ.π.), κατά 153 εκατ. ευρώ» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Σήμερα όμως πανηγυρίζει για τους εντατικούς ελέγχους του ΣΔΟΕ βάσει των οποίων επιβλήθηκαν περισσότερα πρόστιμα σε σχέση με πέρυσι... Και φυσικά, εάν τα ποσά αυτά κατέληγαν στα δημόσια ταμεία, θα μπορούσαμε να μιλάμε για επιτυχία. Όταν όμως τα αποτελέσματα φανερώνουν το ακριβώς αντίθετο, τότε έχουμε το δικαίωμα να μιλάμε για πλήρη αποτυχία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Ο κ. Στουρνάρας εξακολουθεί να ασκεί την τακτική προστίμων, καταφέρνοντας τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Τα έσοδα μειώνονται και η φοροδιαφυγή αυξάνεται. Τι τελικά χρειάζεται να γίνει για να καταλάβει ο υπουργός Οικονομικών ότι το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί;

Αγγελική Κιλιντζόγλου