Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών το οποίο έσπευσε να μαζέψει την... γκάφα του γενικού γραμματέα Γιώργου Μέργου,  σχετικά με την προκλητική, αν μη τι άλλο, δήλωσή του για τον κατώτατο μισθό στην χώρα.
Το υπουργείο Οικονομικών, επικαλείται στοιχεία της Eurostat τα οποία επικαλέστηκε ο κ. Μέργος, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού.

«Σχετικά με το θέμα που ανέκυψε σε συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας, από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο -όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Eυρωζώνης- έγινε μια απλή παράθεση στοιχείων της Eurostat. Για την κυβέρνηση, προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού» αναφέρει το υπουργείο. 

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους έξω από τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, προσπάθησε και από την πλευρά του να μαζέψει τη δήλωση του κ. Μέργου δηλώνοντας πως «ο κατώτατος μισθός θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα μέχρι το τέλος του προγράμματος».

«Απομονώθηκαν οι δηλώσεις μου»

Ο ίδιος ο γενικός γραμματέας Γιώργος Μέργος, σε μια προσπάθεια «μαζέματος» των δηλώσεών του δήλωσε πως εξέφρασε την προσωπική του άποψη, ενώ έκανε λόγο για απομόνωση των δηλώσεων του συμπληρώνοντας πως αυτά τα στοιχεία τα ανέφερε επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat.

Υπογράμμισε πως οι μισθοί στη χώρα μας «έχουν μειωθεί πάρα πολύ και είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα» λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής των τελευταίων ετών, τονίζοντας ότι οι προηγούμενες δηλώσεις του συνιστούν «προσωπικές απόψεις» του ιδίου για την «ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», ενώ στην ομιλία αναλύει το «πώς η ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να προέλθει από βελτίωση της παραγωγικότητας του συνολικού συστήματος και όχι από άλλη μείωση μισθών».

«Αυτό δυστυχώς αποσιωπήθηκε με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι από το σύνολο της ομιλίας του «απομονώθηκε ένα απόσπασμα που παρουσίασε στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο του κατώτατου μισθού στις χώρες της Ευρώπης».

Οι επίμαχες δηλώσεις

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου μιλώντας στην γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα!

«Το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε στην Ελλάδα, αλλά ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε στην ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «η ευελιξία στην αγορά εργασίας όπως εφαρμόστηκε στη Βόρεια Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει για εμάς εμπειρία αφού δεν επηρεάστηκε η κοινωνική συνοχή»!

Μάλλον, λόγω της εργασιακής του εμπειρίας ως σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα αναπτυξιακής συνεργασίας, κυρίως σε χώρες της Ασίας, της Ανατ. Ευρώπης και της τ. ΕΣΣΔ, ο κ. Μέργος θεωρεί ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να φθάσει τα μισθολογικά επίπεδα των χωρών αυτών.

Τώρα αν η ανάπτυξη θα έρθει με τα 586 ευρώ μεικτά το μήνα και με πιο ευέλικτες μορφές εργασίας, είναι άλλης τάξεως ζήτημα, ηθικό και όχι μόνο…

Σχετικά θέματα:

Στα… κάγκελα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τη δήλωση Μέργου

Στρατούλης: Να χαίρονται τον κ. Μέργο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Μαριάς: «"Λαγός" για περαιτέρω μείωση των μισθών ο κ. Μέργος»

Χρυσή Αυγή: Να κλειδωθούν στα γραφεία τους τα golden boys

ΚΚΕ: «Θέλουν ακόμα μεγαλύτερη σφαγή μισθών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων»