current views are: 1

12 Φεβρουαρίου 2013
Δημοσίευση17:28

Έλενα Ράπτη: «Ταχύτερες διαδικασίες έκδοσης βίζας για τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης»

Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών και την υπουργό Τουρισμού κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ, Έλενα Ράπτη σχετικά με το ζήτημα της έκδοσης βίζας από την ελλάδα προς τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Δημοσίευση 17:28’
αρθρο-newpost

Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών και την υπουργό Τουρισμού κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ, Έλενα Ράπτη σχετικά με το ζήτημα της έκδοσης βίζας από την ελλάδα προς τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών και την υπουργό Τουρισμού κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ, Έλενα Ράπτη σχετικά με το ζήτημα της έκδοσης βίζας από την ελλάδα προς τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Η κυρία Ράπτη τόνισε την ανάγκη για φθηνότερες και ταχύτερες διαδικασίες έκδοσης, επισημαίνοντας ότι αποτελούν μια αγορά με μεγάλη δυναμική για τα συμφέροντα του τουριστικού μας κλάδου.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Επειδή η Ρωσία και οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης  αποτελούν μια αγορά με μεγάλη δυναμική για τα συμφέροντα του τουριστικού μας κλάδου, το 2012 δόθηκε άδεια λειτουργίας σε 10 γραφεία, σε αντίστοιχες περιοχές της Ρωσίας, με αντικείμενο την ταχύτερη προώθηση των διαδικασιών έκδοσης βίζας προς την Ελλάδα.

Παράγοντες της τουριστικής αγοράς ωστόσο θεωρούν πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει πολλά τρωτά σημεία που ουσιαστικά την καθιστούν προβληματική. 

Καταρχήν 10 επιπλέον σημεία προώθησης των διαδικασιών έκδοσης βίζας σε μια αχανή ρωσική επικράτεια των 300 εκατομμυρίων κατοίκων είναι ασφαλώς λίγα. Συνεπώς αυτό που απαιτείται είναι η αύξηση των γραφείων υποδοχής αιτήσεων (ίσως και με την ενεργοποίηση των υφιστάμενων τουριστικών πρακτορείων), κάτι που θα διευκολύνει σημαντικά τη διαδικασία και θα αυξήσει τον όγκο των ρώσων τουριστών.

Τίθεται επίσης το ζήτημα του ύψους της αμοιβής ανά αίτηση βίζας των γραφείων αυτών, το οποίο ανεβάζει το συνολικό κόστος έκδοσης μιας βίζας, κάνοντας τελικά την απόκτησή της απαγορευτική, αφού μια τετραμελής οικογένειας χρειάζεται περίπου 300 ευρώ μόνο για την έκδοσης βίζας για να επισκεφτεί τη χώρα μας.

Ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα είναι το πλήθος των δικαιολογητικών και εγγράφων (περίπου 14 σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες) που απαιτούνται από έναν ρώσο για την έκδοσης της βίζας, δημιουργώντας έναν τεράστιο όγκο γραφειοκρατίας και δυσχεραίνοντας σημαντικότατα τη συνολική διαδικασία.

Τέλος, τα 10 υφιστάμενα γραφεία, ή όσα άλλα πρόκειται να δημιουργηθούν για αυτόν τον σκοπό, ασχολούνται απλά με τη συγκέντρωση και προώθηση των δικαιολογητικών στις πρεσβείες και τα κατά τόπους προξενεία που έχουν την αρμοδιότητα έκδοσης βίζας. Χρειάζεται όμως να υπάρχει και μια επαρκής οργάνωση σε προσωπικό και εξοπλισμό, προκειμένου να διαχειριστούν οι αρχές τον μεγάλο αυτό όγκο των αιτήσεων βίζας, τις οποίες θα εκδίδουν με ταχύτητα, διευκολύνοντας έτσι τον κύριο σκοπό που είναι η αύξηση των τουριστών.

Θεωρώντας πως χρειάζονται άμεσες πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχυθεί σημαντικά όλη η διαδικασία έκδοσης βίζας στη μεγάλη αγορά της Ρωσίας,

Ερωτάσθε κυρία και κύριε Υπουργέ:

1.    Πόσα και ποιων συμφερόντων είναι σήμερα στη Ρωσία ή και στις άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης τα γραφεία διευκόλυνσης των διαδικασιών έκδοσης βίζας για την Ελλάδα;
2.    Ποιος τα επέλεξε και με ποια κριτήρια;
3.    Ποιες αρμοδιότητες έχουν και βάση ποιας συμφωνίας λειτουργούν;
4.    Ποια είναι η αμοιβή τους από κάθε ρώσο που αιτείται βίζα και ποια είναι η συνολική επιβάρυνση ενός ρώσου που θέλει βίζα (απλή, πολλαπλής εισόδου και Schengen)  για την Ελλάδα;
5.    Πόσα και ποια δικαιολογητικά καλείται να υποβάλλει ένας ρώσος για την έκδοση βίζας; Πόσος χρόνος μεσολαβεί από την κατάθεση των δικαιολογητικών μέχρι την τελική έκδοση της βίζας; Και αν είναι όντως 14, θα μπορούσαν να μειωθούν και σε ποιο βαθμό; 
6.    Πόσα άτομα προσωπικό με αρμοδιότητα την έκδοση βίζας εργάζονται στις Πρεσβείες και τα Προξενεία της Ρωσίας και των άλλων χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης;  Χρειάζεται ενίσχυση του προσωπικού και αν ναι έχει γίνει η σχετική πρόβλεψη για αυτό ώστε να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση της ρωσικής αγοράς για διακοπές στην Ελλάδα;


σχετικα αρθρα