«Απαγορευτικό» έβγαλε το Μέγαρο Μαξίμου στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που προκάλεσαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα ισχυρά «μποφόρ», τόσο εντός του κυβερνητικού σχηματισμού, όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντέδρασαν έντονα, αλλά και στην κοινωνία δοκιμάζοντας τις αντοχές της.
Η τελευταία δήλωση σοκ του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Μέργου για τον κατώτατο μισθό, ήρθε να συνεχίσει το γαϊτανάκι το οποίο ξεκίνησε λίγες ώρες νωρίτερα με τον γενικό γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, που αποφάσισε να στείλει απευθείας 2,5 εκατομμύρια προειδοποιητικά εκκαθαριστικά σε οφειλέτες του Δημοσίου, ανεξάρτητα αν η οφειλή είναι μικρή ή μεγάλη.

Τα απανωτά «εγκεφαλικά» που προκλήθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο, στο πρωθυπουργικό Μέγαρο, οδήγησαν σε δεύτερη παρέμβαση – αυτή τη φορά για τη δήλωση Μέργου - από τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, έπειτα από οδηγίες του κ. Σαμαρά. Χωρίς ανάσα το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε διάψευση και ο υπουργός Εργασίας βρέθηκε αργά το απόγευμα στο περιστύλιο του κοινοβουλίου να ξεκαθαρίζει τα πράγματα με δήλωσή του στις κάμερες όλων των μέσων Ενημέρωσης.

Η πρώτη παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου είχε προκαλέσει την άμεση αναδίπλωση του κ. Θεοχάρη, προκειμένου να μην μείνει στην κοινωνία η εντύπωση πως η κυβέρνηση θα κατασχέσει μισθούς και συντάξεις από τα 600 ευρώ και πάνω. Και όλα αυτά, όπως σημείωναν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, δύο εβδομάδες πριν την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα για τη νέα αξιολόγηση και τη στιγμή που η κυβέρνηση ζήτησε επίσημα δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, εξηγήσεις από το Ecofin, αλλά και από την επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, για τον τρόπο υπολογισμού των πολλαπλασιαστών που τελικά οδήγησαν σε λάθος εκτίμηση της ύφεσης, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να το χρησιμοποιήσει ως βασικό επιχείρημα διαπραγμάτευσης για να χαλαρώσει η εφαρμοζόμενη σήμερα, πολιτική λιτότητας.

Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα, είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη των γενικών γραμματέων και των υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων υπό τον πρωθυπουργό, όπου ο Αντώνης Σαμαράς τους είχε ζητήσει καλύτερο συντονισμό και αποτελεσματικότητα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, ζήτημα που θέτει συχνά – πυκνά και στις συνεργασίες που έχει καθημερινά με τους υπουργούς.

Πάνος Ρασσιάς