Στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου που θα συνεδριάσει την Παρασκευή, θα βρεθεί η πίτα με τα 16,3 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ, που πήρε η κυβέρνηση έπειτα από σκληρή μάχη την προηγούμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι τα χρήματα αυτά να διοχετευτούν άμεσα στην πραγματική οικονομία, ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν κυρίως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι αγρότες και οι νέοι άνεργοι.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει στους υπουργούς του τις βασικές κατευθύνσεις ώστε το νέο ΕΣΠΑ «να πιάσει τόπο και να αποτελέσει πράγματι ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την Ελλάδα σε μια κρίσιμη φάση, στην περίοδο 2014 – 2020».

Αμέσως μετά η ηγεσία του υπουργείου ανάπτυξης θα παρουσιάσει συγκεκριμένο προγραμματισμό και χρονοδιαγράμματα για την απορρόφηση των κονδυλίων, τα οποία μετά το τέλος του 2016, μπορεί να φθάσουν και τα 18,3 δισ. ευρώ, καθώς έπειτα από επιμονή του Αντώνη Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής, προβλέφθηκε και ρήτρα αναθεώρησης του αρχικού ποσού για χώρες που τα στοιχεία τους έχουν αλλάξει το 2011 και το 2012 λόγω των επώδυνων επιπτώσεων της κρίσης.

Επίσης για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα όπως η Ελλάδα, θα ισχύσει μεγαλύτερη προκαταβολή κατά την έναρξη των προγραμμάτων, ενώ ειδικά για τις περιφέρειες Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας το ποσοστό της συγχρηματοδότησης αυξάνεται στο 80%, από το 50% που προέβλεπε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συν άλλο ένα 10% που θα ισχύει για όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία για την απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ ο πρωθυπουργός συνάντησε στο Μέγαρο Μαξίμου τους περιφερειάρχες, ενώ συνεργασία είχε και ο υπουργός Ανάπτυξης με τους επικεφαλής των διαχειριστικών αρχών.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης μετά τη σύσκεψη αυτή, «Δεν θέλουμε απλά και μόνο να είμαστε παρατηρητές των στόχων που έχουν τεθεί. Αλλά να γίνει ένας έξυπνος προγραμματισμός, έτσι ώστε έργα που δεν προχωρούν να μην μένουν θεωρητικά ενταγμένα μέσα στο πρόγραμμα και άλλα έργα τα οποία μπορεί να παράγουν δαπάνες, να μην έχουν ενταχθεί».

Πάνος Ρασσιάς

TAGS